HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya 'Pembe Otobüs' uygulamasını sordu. 

Kadınların sosyal hayattan tecrit edildiğine dikkat çeken Beştaş, "Neden tacizciler yerine kadınlar toplumdan tecrit edilmektedir" dedi.

Kadına yönelik cinsel tacizin gün geçtikçe arttığını kaydeden Beştaş, "Pembe otobüs uygulaması kadına yönelik tacizi nasıl önleyecektir" diye sordu.

Beştaş'ın Kaya'ya yönelttiği sorular şöyle:

Kadınları “koruma” adı altında geliştirilen bu proje kadına yönelik ayrımcı bir uygulama değil midir?

Pembe otobüs projesine dair Bakanlığınızın görüşü nedir? Kadınları ayrımcılığa maruz bırakan bu proje hakkında ne düşünüyorsunuz?

Neden tacizciler yerine kadınlar toplumdan tecrit edilmektedir?

Bu uygulama Anayasa ile güvence altına alınmış olan seyahat özgürlüğüne aykırı değil midir?

Kadınlar neden kamusal alandan dışlanmaktadır? Asıl dışlanması gereken kadınlara yönelik taciz suçu işleyenler değil midir?

Pembe otobüs uygulaması kadına yönelik tacizi nasıl önleyecektir? Kadına yönelik şiddet ve tacizin önlenmesi yasalar ve yasaların öngördüğü cezalar yerine neden kadını tecrit ederek önlenmeye çalışılmaktadır?

Pembe otobüs uygulamasının otobüs çıkışlarında kadınların maruz kalacağı tacizi önleyici tarafı var mıdır? Bu uygulamanın öngörülenin aksine tacizi yaygınlaştıracağı ve artıracağını düşünmüyor musunuz?

Bahse konu projeye Bakanlığınız destek sunmuş mudur?

Kadınları ayrıştırmak tacizi önlemenin bir yolu olabilir mi? Neden bu konuda başka çözümler üretilmemiştir? Neden üretilmeye çalışılan çözümler kadının toplumdan dışlanması üzerine kuruludur? Bu hususta bir kadın olarak kadının toplumsal kamusal hayattan tecrit edilmesini doğru buluyor musunuz?