Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, siyasetin tüm kademelerinde eşbaşkanlık sisteminin ve yüzde 50 kadın kotası zorunluluğu getirilmesi için kanun teklifi verdi.

Teklifin gerekçesinde, Türkiye’de tüm karar alma mekanizmalarında farklılıkları dışlayan erkek egemenliği hüküm sürdüğünü ifade eden Kürkçü, bu sistemin toplumun tamamını temsil etmesi ve herkes için doğru kararları almasının mümkün olmadığını söyledi.

Kürkçü, Meclisin yüzde 85,7’sinin erkeklerden, yüzde 14,3’ünün kadınlardan oluştuğunu, bu yasama döneminde sadece bir kadın bakanın görev yaptığını, yerel yönetimlerde kadın oranının ise sadece yüzde 3,3 olduğunu belirtti.

HER AŞAMADA TEMSİL

Kürkçü sığınma evleri, ücretsiz kreşler, güvenli kamusal alanlar, kadın dostu toplu taşıma gibi kadınların yaşam kalitesini arttıracak, kadınlara hareket özgürlüğü sunacak seçeneklerin politik ve teknik karar ve planlama aşamalarında kadınların eşit temsilinin hayati önem taşıdığını savunuyor.

“Bunun sağlanmaması, kadınların kayırılmasını gerektiren süreçlerin gözden kaybolmasına yol açacak, yerel kamu kaynaklarının erkek öncelikleri doğrultusunda kullanılmasına ve kentlerin yetişkin erkekler dışındaki grupları ihmal eden ve dışlayan mekânlar olarak varlıklarını sürdürmesine neden olacaktır.”

EŞBAŞKANLIK

Kürkçü, eşbaşkanlık uygulamasının sadece "genel başkanlık" düzeyinde değil, büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, il başkanlığı, ilçe başkanlığında da uygulanmasını ve belediye meclisi ve il genel meclisinde eşit temsil sağlayan yüzde 50 kadın kotasının zorunlu hale getirilmesini önerdi.

(Bianet)