Kayseri’nin Talas İlçesi’deki Harman Camii’nin kapısında yer alan “Kişiye hanımını neden dövdüğü sorulmaz” yazısı tepki çekti. Vatandaşlar, ''Bu erkek şiddetini arttırır'' diye şikayetçi oldu. İlçe Müftüsü, Turgut Erhan “Kadına karşı şiddeti önlemek için yoğun çaba sarf ederken, böyle bir yazıyla karşılaşmak çok üzücü” dedi.

 

Habertürk Gazetesi'nden Tülay Şubatlı'nın haberine göre, Talas İlçesi’ndeki Harman Camii’nin girişine konan elektronik tabelada akan “Kişiye hanımını neden dövdüğü sorulmaz” sözü tepkiyle karşılandı.

 

Hadis olduğu iddia edilmesine karşın, uzmanların uydurma olabileceğini belirttiği sözün cami avlusunda sunulmasını vatandaşlar, “Bu erkek şiddetini artırır” diye yorumladı. Talas Müftüsü Turgut Erhan da erkek şiddetini meşrulaştıran sözün cami tabelasında yayınlanmasına tepki gösterdi.

 

YAZI KALKACAK

Müftü Erhan, “Camide yayınlanan o yazıları cami cemaatinden birinin aracılığıyla dışarıdan bir şirket takmış. Takarken de İl Müftülüğü ile ortaklaşa yapıyoruz demiş. Oysa İl Müftülüğü’nün konuyla ilgisi yok” dedi.

 

Talas’ta kadına karşı şiddetin önlenmesi için kurulan komisyona başkanlık da yapan Erhan, “Böyle bir yazının kullanılması beni çok üzdü. Tabela kalacak, ancak yazının kaldırılması talimatını verdim” diye konuştu.

 

HADİS Mİ?

İnternette aratınca bu ifadenin hadis olduğunu iddia eden bir site çıkıyor ve şöyle yazıyor: “Kişiye hanımını neden dövdüğü sorulmaz! Arkadaşlarından kimi sevip, kime güvendiği de sorulmaz!”

 

Hadis, İslam’da Hz. Muhammed'in değişik olaylar ve sorunlar karşısında veya Kur'an'ın ayetlerini açıklamak için "söylediği iddia edilen" sözler bütüne deniyor. Hadis âlimleri hadisleri "Peygamber'in söz, fiil ve takrirleri" şeklinde tarif ederler. Hadisler islamın "sözel geleneğini" oluştururlar.