Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Amed Kadın ve Yaşam Forumu”nda, “Biz bu gençlerimizin onurlu bir barışın sağlandığı özgür vatanın, özgür bir halkın evlatları olarak kendi evlerine, ailelerine döndüğü günü ömrümüzün, hayatımızın rüyası olarak hayal ediyoruz” dedi.  Kışanak, "Biz o günün hayaliyle yaşıyoruz. Kimse başka hayal kurmasın, kimse başka hesap yapmasın, kimse bizim acılarımız üzerinden hesap yapmasın. Buna asla izin vermeyeceğiz" diye ekledi.

Büyükşehir Belediyesi 2015-2019 Stratejik Plan Forumları kapsamında düzenlenen Amed Kadın ve Yaşam Forumu’na kentteki kadın kurum ve kuruluşları ile kadın meclisi çalışanları ile kadınlar katıldı. Forumun açılışını yapan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, “Bizim siyasi kültür ve geleneğimiz yöneten yönetilen ilişkisini ortadan kaldıran bir gelenektir” diyerek kentteki her insanın belediyenin yöneticisi ve kararlara katılma hakkının bulunduğunu söyledi.

“Bugün burada sözünüzü söyleyip gitmeyeceksiniz” diyen Kışanak, bütün çalışma süreçlerine kadınların katılacağını bildirdi.

Halkın büyük bedeller ödeyerek belediye ve yönetimini oluşturduğunu belirten Kışanak, “Halkımızın ne kadar büyük fedakarlıklar ile büyük bedeller ödeyerek bu değerleri ortaya çıkardığını biliyoruz” dedi.

Kışanak, “Bu bir şirket değil, halkın iradesini temsil eden bir kurumdur. Ve tek bir amacı vardır; halkının ihtiyaçlarını karşılamak, halkını geleceğe hazırlamak, halkıyla birlikte öz yönetimini inşa etmektir” diye konuştu.

Kışanak, çocukları dağa çıkanlar, anneleri ve barışa ilişkin şöyle bir konuşma yaptı:

'ANALAR ÖZGÜRLÜK İÇİN ACILARINI YÜREĞİNE GÖMDÜ'

“Savaşın, çatışmanın, köy yakmanın, faili meçhul cinayetlerin, evlatlarını toprağa vermenin, göçün, yoksulluğun ne demek olduğunu en iyi kadınlar biliyor. İliklerimize kadar bunları hissederek bugüne geldik. İnsanların hayatta kendisinden daha fazla önem verdiği varlık kimdir derseniz, herkesin verebileceği tek yanıt vardır. O da evlatlarıdır.

Binlerce Kürt anası evlatlarını yitirdi, yüreğine taş bastı. Yüreği bir kor ateşi gibi yanarken, sadece ve sadece daha güzel ve özgür bir gelecek arzusu ile bu acısını hafifletmeye çalıştı. Kolay bir şey değil insanların kaybettikleri... Her şeyin yeri doldurulabilir, ama evladın yerine konulabilecek bir şey yok. Bu kadar büyük bir acıya rağmen analarımız her zaman bu mücadelenin en ön saflarında oldular, her zaman onurlu bir barış için mücadele ettiler, direndiler. Halkımızın özgürlüğü için ben acımı yüreğime gömüyorum demenin erdemini gösterdiler. Bu inanılmaz büyük bir erdemdir. Ben her birini buradan selamlıyorum. Her birinin ayrı ayrı ellerinden öpüyorum. Onlara layık olmak bizim tek yaşam gerekçemizdir. Yaşama gerekçemiz diyorum, mücadele gerekçemiz demiyorum."

HİÇBİR GENCİ YİTİRMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

Bugün hala dağlarda binlerce gencin bulunduğunu kaydeden Kışanak, "Onların her birinin değil yaşamı, tırnakları taşa değse inanın bizim yüreğimiz yanıyor. Ayrımsız olarak hiç birini asla ve asla yitirmeye tahammülümüz kalmadı. Asla ve asla bir tek insanımızı kaybetmek istemiyoruz. Yeterince acı çektik, bedel ödedik. Biz bu gençlerimizin onurlu bir barışın sağlandığı özgür vatanın, özgür bir halkın evlatları olarak kendi evlerine, ailelerine döndüğü günü ömrümüzün, hayatımızın rüyası olarak hayal ediyoruz. Hepimiz o gün için yaşıyoruz. O günü mutlaka göreceğiz. Bizim gençlerimiz, bizim insanlarımız, özgürlük için, halkı için, daha iyi bir gelecek için kendi yaşamından vazgeçmeyi tercih etmiş insanları, biz er ya da geç bu kentte, Kürdistan’da halkımızın içinde göreceğiz. Biz o günün hayaliyle yaşıyoruz. Kimse başka hayal kurmasın, kimse başka hesap yapmasın, kimse bizim acılarımız üzerinden hesap yapmasın. Buna asla izin vermeyeceğiz. Bizim değerlerimiz var. Bu değerlerimiz dokunulmazdır. Herkes bunu aklının bir tarafına yazacak. O değerlerimize zerre kadar halel gelecek hiçbir tutumu, davranışı asla kabul etmeyeceğiz. Bugün burada bu kadın forumunda söyleme ihtiyacı duydum. Yüreğimiz dolu, herkesin yüreği dolu. Hiçbirimiz ne insanlığımızı yitirdik, ne vicdanımızı yitirdik, ne yüreğimizi, ne de insanlığın sesini yitirdik. Ne için yaşadığımızı biliyoruz, ne için çalıştığımızı çok iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.

ANNELERİMİZİN ÜZERİNDEN SİYASET YAPIYORLAR

Gültan Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çok iyi biliyorum ki bütün bu acıları yaşamamıza neden olan bu siyaseti yürütenler, evlatlarımızı yitirmemize neden olan savaş politikalarının mimarları, bunun üzerinden kendilerine gelir elde edenler, Ankara’da koltuk ve parsa kapanlar bugün annelerimiz üzerinden siyaset yapıyorlar. Bunu hiçbir kadın kabul etmeyecek, etmeyeceğiz. Bugün burada aslında biz güzel şeyler konuşmak için bir araya geldik güzel şeyler de yapacağız, buna inanıyorum. Bu kentin insanları, kadınlarımız her şeyin en iyisine en güzeline layıklar. Bunu hayata geçirmek için kendimizi ortaya koyduk. Bunun için çalışacağız ve başaracağız. Kadınlar buna öncülük yapacak. Kadınlar bu mücadelenin bugüne kadar getirilmesine öncülük ettilerse, bundan sonra da bunu yapacaklar. En güzelini, en iyisini yaratmak için mücadele edeceğiz.Bütün kadınların, bütün anaları saygıyla selamlıyorum. Barış Analarımızın ellerini öpüyorum. Bütün gençlerimizin bu topraklara özgürce dönmesini görmek hepimizin hayalidir." (ANF)