Ev İşçileri Küresel Eylem Günü’nde harekete geçen KESK ve DİSK’li kadınlar, ev emekçileri için ITUC öncülüğünde küresel çapta yürütülen kampanyaya destek verdi. 12 Aralık 2012’den itibaren başlayan kampanya ile ev emekçilerine insanca yaşam ve çalışma koşullarının sağlanması talep ediliyor.

ILO verilerine göre, bugün dünyada ve Türkiye’de kendine ait olmayan bir evde çalışan 100 milyonun üzerinde ev emekçisi var ve bunların yüzde 82’si göçmenler ve çocuklardan oluşuyor.

KESK ve DİSK’li kadınların yaptıkları açıklamada, kadın istihdamının yarısını oluşturan ve kayıt dışı istihdam edilen ev emekçilerinin adeta ‘modern köle’ konumunda olduğu tepkisinde bulundu.

Ev emekçilerinin her gün ve günün her saati ev temizliğinden yemeğe, çamaşırdan, çocuk ve yaşlı bakımına kadar birçok işi aynı anda üstlendiklerine işaret edilen açıklamada, “Buna karşın dünyanın birçok ülkesinde ve ülkemizde ev işçilerinin emekleri görünmez kılınıyor. Kötü çalışma koşullarında sigortasız, güvencesiz vesendikasız çalışmaya itiliyorlar. Aynı zamanda, görünmez oldukları için her gün birçok kadın kötü muameleye, sömürüye, her türlü şiddete, psikolojik ve cinsel tacize maruz kalıyor” denildi.

Açıklamada “Türkiye’de 2011 yılı içerisinde 51 ev işçisi kadın gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle, iş cinayetleri sonucu hayatını kaybetmiş, 400'den fazla ev emekçisi kadın taciz ve tecavüze uğramıştır. 3 bin kadar ev işçisi kadın ise iş kazası geçirmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Sendikacılar, hükümetten 2013 yılı içerisinde ILO’nun 189 sayılı “Ev İşçileri Sözleşmesi” ve 201 sayılı Tavsiye Kararı’nı onaylamasını ve ev emekçilerinin haklarının korunmasına yönelik acil önlemler almasını istedi.

KESK ve DİSK’li kadınlar taleplerini şöyle dile getirdi:

-Her türlü ayırımcılığı ortadan kaldırarak, kadın ve erkek işçilere eşit olanaklar sağlanmasını,

-Sendikalara üye olma ve örgütlenme hakkına sahip olmasını,

-Emeklerinin karşılığını alabilmesini,

-Çocukların ev işçisi olarak çalıştırılmasının yasaklanmasını,

-Her türden istismar, taciz ve şiddete karşı etkin koruma yöntemleri vegereken yasal düzenlemelerin yapılmasını,

-İnsana yakışır iş ve yaşam koşullarının sağlanmasını,

-İşçi sağlığı ve iş güvenliği koşullarının yaratılmasını,

-Sosyal güvenlik haklarının sağlanması için yasal düzenlemeler yapılmasını istiyoruz. (anf)