25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü, Mirabel kardeşler anısına her yıl kadınların sokakları doldurup özgürlük şiarını haykırdığı gün.

Peki ‘kelebekler’ olarak da anılan Mirabel kardeşler kimdir?

Dominik Cumhuriyeti’nin Cibas bölgesinde dünyaya gelen üç kız kardeş; Patria, Minerva ve Maria Mirabel.

Mirabel kardeşler Dominik Cumhuriyeti’nde Rafel Trujillo diktatörlüğüne karşı uzun yıllar mücadele verdi. 1960 yılının Haziran ayında Clandestine Hareketi’ni kuran kardeşler, diktatörlük karşıtı mücadeleleri ülke çapına taşıdılar.

Defalarca gözaltına alınıp işkenceye maruz bırakıldılar, tutuklandılar. Ancak devletin şiddeti onların özgürlük tutkusuna engel olamadı. Mirabel kardeşler diktatörlüğe karşı yürüttükleri mücadelenin yanı sıra kadın olarak da var oluş mücadelesi verdiler.

“ÖLÜM BENİ KORKUTMUYOR”

Maria Mirabel kararlılıklarını ve yılmadan mücadele edeceklerini, “Belki bize en yakın şey ölüm ancak bu beni korkutmuyor. Haklı olan her şey için savaşmaya devam edeceğiz.” sözleri ile belirtmişti.

Mirabel kız kardeşlerden birinin kod adının ‘Kelebek’ olmasından da esinlenerek; o günden sonra bu üç kız kardeş, gerek Dominik’te gerek dünyada “Kelebekler” adıyla efsaneleştirilerek anılmaya başladı.

25 KASIM’DA KATLEDİLDİLER

31 yıl boyunca diktatörlüğünü sürdüren Trujillo, Mirabel kardeşler için “Bu ülkede iki tehdit var: Kilise ve Mirabel Kardeşler” açıklamasını yaptı. Açıkça hedef gösteren bu sözlerin ardından bir kaç gün sonra ise üç kız kardeş gözaltına alındı.

Uğradıkları hiç bir baskıya boyun eğmeyen kadınları teslim alamayan diktatörlük askerleri Mirabel kardeşleri, 25 Kasım 1960 tarihinde arabalarından indirerek kaçırdı, tecavüz ettikten sonra katletti.

Katliam, basın ve kamuoyuna ‘araba kazası’ olarak yansıdı.

KADIN HAREKETİNİN SEMBOLLERİ

Üç kadının kurduğu Clandestine Hareketi, öldürülmelerinden bir yıl sonra diktatörlüğün sona ermesinde önemli rol oynadı.

Mirabel kız kardeşler, özgürlük ve insan hakları için verdikleri mücadeleyle tüm dünyada tanındılar, insan hakları mücadelesi ve kadın hareketinde sembolleştiler.

Ölümlerinden 29 yıl sonra, 1999 yılında Birleşmiş Milletler, 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması için Uluslararası Mücadele Günü” olarak kabul etti.

Kaynak: Gazete Karınca