bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Kasım'da 10 kadın, dört erkek ve yedi çocuğu öldürdü; 17 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 13 kadını ve iki kız çocuğunu yaraladı; dokuz kadına cinsel tacizde bulundu.

Erkek şiddeti en çok İstanbul'da yaşandı.

2012'nin ilk 11 ayında toplam 147 kadın öldürüldü, 123 kadın tecavüze, 208 kadın şiddete, 126 kadın tacize maruz kaldı.

CİNAYET

Erkekler Kasımda 10 kadın, dört erkek ve yedi çocuğu öldürdü. Cinayetlerin ardından bir erkek intihar etti, biri intihara teşebbüs etti.

Kadınları en çok kocaları öldürdü. Yedi kadını kocaları, birini eski kocası, birini sevgilisi, birini babası öldürdü. Karısını öldüren erkeklerden biri hakkında daha önce uzaklaştırma kararı verilmiş, koca bu kararı ihlal ettiği için üç gün hapis yatmıştı.

Kasımda en çok kullanılan cinayet aleti bıçaktı. Dört erkek bıçakla, iki erkek tabanca, ikisi tüfek, ikisi ise boğarak öldürdü.

Öldüren erkeklerin yaşı 35 ile 70, öldürülen kadınların yaşı 31 ile 43 arasında değişti.

Kadın katlinin yaşandığı şehirler Aydın, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, İstanbul (2), İzmir, Mersin, Sakarya ve Yozgat.

17 KADIN VE KIZ ÇOCUĞUNA TECAVÜZ

Kasımda erkekler dokuz ilde 17 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti. Bir kadın kendisine tecavüz eden ve arkadaşlarıyla ilişkiye zorlayan kocasını bıçakladı, bir kadın yeğeninin tecavüzünün ardından öldürüldü, biri sığınma evine yerleştirildi, biri hamile kaldı.

En çok tecavüz İstanbul'da yaşandı. Tecavüzlerin gerçekleştiği iller Adana (2), Bursa (2), Çanakkale, İstanbul (5), İzmir (2), Kocaeli, Sakarya, Şırnak ve Zonguldak.

Kasımda kadınlar en çok tanımadıkları erkeklerin tecavüzüne uğradı. Dokuz kadın ve kız çocuğuna tanımadıkları erkekler, üçüne kocaları, birine yeğeni, birine sevgilisi, birine arkadaşı, birine iş arkadaşı, en az bir kadına ise kendini şeyh olarak tanıtan bir erkek tecavüz etti.

Kadınlar en çok evlerde tecavüze uğradı. Tecavüzlerden yedisi evlerinde, dördü alıkonuldukları evlerde, beşi sokakta gerçekleşti. Bir erkek iş arkadaşına, biri sevgilisine ilk tecavüzde çektiği fotoğraflarla şantaj yaparak tecavüz etmeye devam etti.

Tecavüzcülerin yaşı 16 ila 55, kadın ve kız çocuklarının yaşı 14 ila 35 arasında değişti.

ŞİDDET- YARALAMA

Erkekler Kasımda dokuz ilde 13 kadını ve iki kız çocuğunu yaraladı. En çok erkek şiddeti İstanbul'da yaşandı. Karısını tabancayla yaralayan bir erkek, öldüğünü zannederek intihar etti.

Bir kadın cezaevindeki tecavüzcüsüyle evlendirildi.

Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. Dokuz erkek karısını, biri sevgilisini, biri eski sevgilisini, biri annesini, biri karısını, kızını ve torununu darp etti/yaraladı. 10 erkek kadınları dövdü, biri tabancayla, ikisi kesici aletlerle yaraladı.

Erkeklerden biri tutuklandı, ikisi hakkında uzaklaştırma kararı çıktı, biri ise hakkındaki uzaklaştırma tedbirini ihlal ederek karısını dövünce üç gün hapis cezasına çarptırıldı.

Kasımda erkek şiddetinin yaşandığı iller Ankara (2), Batman, Erzurum, İstanbul (3), İzmir, Konya, Samsun, Sivas (2) ve Zonguldak.

Erkeklerin yaşı 23 ila 37, kadınların yaşı 21 ila 60 arasında değişti.

TACİZ

Kasımda erkekler dört ilde dokuz kadına cinsel tacizde bulundu. Tacizler Antalya (3), Bolu, İstanbul (4) ve Kayseri'de yaşandı. Üç erkek tutuklandı. Ayrıca Çanakkale ve Muğla'da sokakta taciz eden iki erkek 90'ın üzerinde kadının şikayetiyle tutuklandı.

Erkekler Kasımda hem sokakta hem evde taciz etti. Üç kadın ve kız çocuğu evde, üçü sokakta, biri işyerinde, biri otobüste, biri okulda tacize uğradı.

Üç kadına tanımadıkları erkekler, birine birlikte çalıştığı erkek, birine komşusu, bir kız çocuğuna öğretmeni, ikisine arkadaşlarının babası, birine sözlüsünün babası cinsel tacizde bulundu.

Tacizcilerin yaşları 18 ila 45 arasında değişti. Kadınların yaşları haberlere yansımadı.

ŞİDDETİN DOĞURDUĞU ŞİDDET

Kasımda erkek şiddeti mağduru üç kadın, şiddete başvurdu. Biri tacizcisini tabancayla yaraladı, biri ablasını taciz eden erkeği dövdü, biri tecavüzüne uğradığı sevgilisinin evini yaktı. Üçü de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Annesi kadın sığınma evinde kalan bir oğlan çocuğu ise babasını av tüfeğiyle öldürdü.

BÖLGELERE GÖRE

Kasımda 25 ilde 49 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası yaşandı. En çok şiddet yine Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti.

49 şiddet vakasının 21'i Marmara, sekizi İç Anadolu, altısı Ege, altısı Akdeniz, dördü Karadeniz, üçü Doğu Anadolu, ikisi Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandı.

En çok şiddetin yaşandığı şehir İstanbul oldu. (bianet)