İHD Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Rehşan Bataray, son yıllarda şiddet sonucu öldürülen kadınlara dikkat çekerek, artık her gün yeni bir kadın katliamı haberi alındığını söyledi ve kadına yönelik şiddetin boyutları ve önlemleri konusunda açıklamalarda bulundu.

2012 yılında kadına yönelik şiddete karşı çıkarılmış olan kanuna da değinen Bataray, şiddete karşı yapılan yasal değişimlerin kadın mücadelesi ile gerçekleştiğini ifade etti.

Yasanın pratikleştirilmesi sürecinde sorunlar olduğunu belirten Bataray, suçlu yerine kadının itham edildiğinin altını çizdi.

Kadınların genellikle baba, kayınbaba, eş, kardeş gibi yakın çevreleri tarafından katledildiğini vurgulayan Bataray, "Kadına karşı şiddete ilişkin kadın mücadelesiyle yasalar çıkarıldı, fakat uygulanmıyor" dedi.

"DEVLET TUTUKLAMADIĞI GİBİ SERBEST BIRAKIYOR, SUÇA TEŞVİK EDİYOR"

Avukat Bataray, en çok kanunların yetersizliği karşısında zorlandıklarını ifade ederken, şiddet mağduru kadının çözümün adresini bilmediğine vurgu yaptı ve şöyle devam etti.

"Yetkililer çoğu zaman kadının mağduriyetini görmüyor. Çoğu zaman kadın ve erkeğin arasını düzeltmek ve onları bir araya getirmek için çabalıyor. Bu arabulucu komisyonda polis, savcı ve hakim var. Aile içi ensest ilişkiler çok fazla. Bunlardan resmi kurumlara başvuran kişiler korunmuyor ve tacizci ve tecavüzcü tutuklanmıyor. Devlet tutuklamadığı gibi de serbest bırakarak daha çok suça teşvik ediyor."

"MAĞDURLAR TEKRARDAN MAĞDUR EDİLİYOR"

Bataray, "Birçok kadın insan slogan attığı için tutuklanıyor. Fakat şiddet, taciz, tecavüz ve ölüm tehdidi konusunda polis, hakim ve savcı, var olan delillere rağmen, yine delil istiyor ve suçluları serbest bırakıyor. Yetkililer, kanuni sorumluluklarını yerine getirmiyor ve mağdurları tekrar tekrar mağdur ediyor" dedi.

"KADINA YÖNELİK ŞİDDETE İLİŞKİN ÖZEL EĞİTİM PROGRAMLARI HAZIRLANMALI"

Kadınlara destek olan STK’lerin çalışmalarının önemli olduğuna dikkati çeken Bataray, "Fakat onların gücü de yetmiyor. Devlet sığınma evleri için özel bir bütçe ayırmalı," dedi.

Kadına yönelik şiddete ilişkin özel eğitim programları hazırlanması gerektiğine işaret eden Avukat Bataray, kanunların kadın haklarının korunması için güçlendirilmesi, kanunları uygulama mekanizmaları yaratılması, sığınma evlerinin sayısının artırılması ve özel bir bütçe ayrılması gerektiğini dile getirdi. (feminkurd)