YÖK’e tepki gösteren kadınlar “Kampüs Cadılarını hedef göstermek kadın mücadelesini hedef göstermektir” dedi.

Ege Üniversitesi’nde (EÜ) 20 Şubat 2015’te ırkçı bir grubun devrimci, demokrat ve yurtsever öğrencilere dönük saldırısında Ülkü Ocakları EÜ Sorumlusu Fırat Yılmaz Çakıroğlu’nun yaşamını yitirmesiyle ilgili soruşturma izni veren Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), raporunda “Kampus Cadıları” adıyla erkek şiddeti, cinsel saldırı ve istismara karşı örgütlenen kadınları hedef göstermişti. YÖK’e tepki gösteren Kampüs Cadıları konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı.

“Kampüs Cadıları olarak kurulduğumuzdan bu yana, öznel alanımız olan üniversitelerde ve her yerde; erkek egemenliğine, tacize, tecavüze, şiddete, ayrımcılığa, cinsiyetçi ders içeriklerine, kadınları toplumdan soyutlayan ve baskılayan her türlü uygulamaya karşı mücadele etmekteyiz” denilen açıklamada “Bu mücadele içerisinde, hedefimiz her zaman erkekliğin kendisi ve onun uygulayıcısı kurum ve kuruluşlar olmuştur. Kadınlar özgürleşene kadar öyle de olacaktır.” ifadeleri yer aldı. 

Açıklamanın devamı şöyle: 

“2013’ten bu yana içerisinde çalışmalar yürüterek kadınlar için özgür yaşanabilir ve şiddetsiz bir ortam yaratmaya çalıştığımız Ege Üniversitesinde 2015 yılında yaşanan olaylar bahane edilerek, YÖK tarafından hedef gösterilmekteyiz. Bu açık bir erkek saldırısıdır.

YÖK'ün bugünlerde başlattığı soruşturmada herhangi bir biçimde ilişkimizin olmadığı ve tanımadığımız bu kişinin ‘Kampüs Cadıları tarafından hedef gösterilerek öldürüldüğü’ suçlamasıyla karşı karşıyayız.

Hiçbir bağlantı ya da bilgimizin olmadığı bu olayla ilişkimiz varmış gibi gösterilerek; tehdit ya da küfürlerle susturamadıkları haklı ve güçlü, tüm kadınlar için çıkardığımız sesimizi susturmaya çabalıyorlar.

YÖK’e soruyoruz: 2015 yılında gerçekleşen olaylar için soruşturma başlatmak şimdi mi aklınıza geldi?

Yargı sürecinde de hiç bir ilişkimizin olmadığı adımızın geçmediği bir olay hakkında üniversite soruşturması açıp, azmettirici rolünü oynadığımızı iddia eden belgeler yayınlamayı hangi hukuka sığdırabilirsiniz?

Bağımsızlığı ve bilimselliği kalmamış, kayyum ve yandaş rektörlerle yönetilen üniversitelerde kadın mücadelesi yürüten kadınları asılsız iddialarla hedef göstererek neyi hedefliyorsunuz?

Kampüs Cadılarını hedef göstermek kadın mücadelesini hedef göstermektir. Kadınların, muhafazakarlaşan ve erkekleşen iktidara ve uygulamalarına boyun eğmeyip baş kaldırmasına tahammülünüz yok. Bizi korkutacağınızı, sindireceğinizi sakın ha sanmayın. Erkekliğinizi yerin yedi kat altına gömmeden pes etmeyeceğimizi bilin.”