Zozan Özgökçe / Demokrat Haber Van

Tüzüğüne göre, kendisini feminist, antimilitarist, antifaşist olarak tanımlayan ve buna göre bir dil ve yaşamı benimseyen kadın ve LGBT bireylerin çalıştığı bir sivil örgütlenme Van Kadın Derneği.

Van depremine kadar Kadın Sığınmaevi vardı. Van’da ve bölgede kadınlara yönelik seminerler, eğitimler, etkinlikler organize ediyor. Kadın davalarını takip ediyor. Kadınlara yılardır dayanışma zemininde hukuksal, sosyal, psikolojik, medikal ve ekonomik destek veriyor. Dayanışma zemininde çünkü VAKAD’daki aktivistlerin hiçbiri kurtulmuş kadınlar değil.

Tekrar tekrar görüyoruz ki, ayrımcılığa uğrayacak yanlarımız yüreğimize bıçak gibi saplanıyor. Sistem içerisinde olup da sorgulama düzeneği çalışmayan herkes ayrımcı tavırlarını sergilemekten geri kalmıyor.

Yaşamını boşanmış bir kadın olarak yalnız mı kurmaya çalışıyorsun? Al sana komşundan, ev sahibinden, ‘akıllı uslu’ kadından, aşık olduğun kişiden, bakkaldan, devletten bir dolu ayrımcı tavır ve uygulama.

Tecavüze veya tacize mi uğradın? Al sana müfettişten, müdürden, aileden, kocadan, hakimden bir dolu yargılama, alay, aşağılama.

Haksızlıklara karşı çıkan ve eylem geliştiren bir örgütte misin? Al sana ve içinde olduğun örgüte bir dolu saldırı, kınama ve kapatma davası.

Sistem; içinde farklı olanlara, farklı düşünenlere, ana akım zihniyet içinde olmayanlara öyle sistemli bir şekilde acı çektiriyor ki çoğunda ‘bu kadar da olmaz’ dedirtiyor.

‘BU ÇOK KÖTÜ BİR ŞAKA’

26 Şubat günü basında çıkan bir haberle de öğrendik ki VAKAD’ın da içinde olduğu 10 derneğe Van Cumhuriyet Savcısı Canip Cihangir tarafından kapatma davası açılmış. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yaptığı “araştırmalar” neticesinde VAKAD’ın PKK/KCK sistemi içerisinde hareket ettiği iddia edilmiş.

DELİLLER DE KADIN PEDİ, ÇOCUK BEZİ

Bu iddiayı biz haberlerden öğrendik, dernekten Gül abla bunu bana söylediğinde, ‘bu çok kötü bir şaka’ dedim. Gül abla yemin etti yine de inanmadım. Haberi gönderdi yine de inanmadım. En son başka bir derneğe giden tebliği gazetecilerden alıp, bana gönderdiğinde inanır gibi oldum. Hemen ardından davanameyi mahkemeden aldığında tamamen inandım. Davanameyi okuyunca orada iddia edilenler ve iddialar hakkındaki deliller ise gerçekten inanılmazdı.

Hazırlanan davanamede ‘Van Kadın Derneği’nde yapılan aramada elde edilen dokümanların incelenmesinde, bahse konu dokümanlarda alınan notların ilimizde meydana gelen deprem felaketi nedeniyle yapılan yardım kampanyaları ile ilgili olduğu, yardımların PKK/KCK adına örgütün propagandasını yapmak amacıyla insanlara dağıtıldığı, halkın örgüte olan sempatisini ve güvenini artırmanın amaçlandığı’ belirtilmiş.

Ellerindeki deliller de Kadın Pedi, Çocuk bezi, soba, gıda, ayakkabı verilecek kadınların adlarının ve telefonlarının bulunduğu listeler.

KONTEYNIRA USULSÜZ GİRİLMİŞ

Dernek binamız hasarlı olduğundan dolayı merkezdeki bir parkın yanına koyduğumuz ve kapısına her sabah kadınların doluştuğu konteynırımıza 3 Mayıs 2012’de bizden habersiz bir şekilde girilmiş ve dağıtım listeleri ile dernek ajandamız alınmış. Biz yeni öğreniyoruz. Listelerde olan kadınların bilgileri (telefon ve isimler) davanamede ifşa edilmiş. Ayrıca günlük notlarımız da davanamede delil olarak gösterilmiş.

Örneğin;

• KİHEP (Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı) listesinde 20 kişi oldu. Tarihini belirleyip, kadınlara haber verelim.

• Mor Çatı’dan N. geldi. Telefonu…

• E.G. gönüllü olmak istiyor.

• Koli yollayan bir destekçiden mektup da deliller içerisinde. Mektup şöyle; ‘Değerli arkadaşlarım derneğinizin faaliyetlerini gazetede okudum. Böyle hayırlı, güzel işlere vesile olduğunuz ve bizlere de bu imkanı sağladığınız için sonsuz teşekkür ederim. Gönderdiğim giysilerin hepsi temiz ve ütülü. Gençlerimizin işine yarayacağını umuyorum.”

Koli yollayan kadının yolladıkları gençlerin işine yaramıştır mutlaka ama görülen o ki kadının yazdığı not Terörle Mücadele Şubesinin işine bayağı yaramış.

MUHALİFSE AT SEPETE

VAKAD ve diğer 10 dernek Van’da göç edenler, kadınlar, tutuklu ve hükümlülerin sorunlarını gündemleştiren kurumlar. Terörle Mücadele Müdürlüğü 2012 yılında ‘en çok kimin sesi çıkıyor?’ diye şöyle bir ‘araştırma’ yapmış zaten dayandıracakları/ kriminalize edecekleri mevzu belli. Sırayla ‘at sepete’ yapmışlar. ‘Öncelikle bu örgütlerin sesini kıssak iyi olur’ denmiş gibi bir izlenim var. Çünkü deliller, gizli tanık ifadeleri iddia edilen suç ile alakasız ve bağlamsız.

‘Yok say’ olmadı… ‘Karala’ olmadı… ‘Marjinalize et, hedef göster’, olmadı… Kapatma Davası Aç!

KADINLARI KOCALARINDAN AYIRAN’ DERNEK

VAKAD yıllardır yalnızlaştırma, marjinalleştirme politikaları ile karşı karşıyaydı. Bağımsız olduğumuzu yıllardır bıkmadan usanmadan dile getirdik. Yapacağımız çalışmaları tüm ayrıntıları ile konuşuyoruz, tartışıyoruz ve karar alırken de konsensus ilkesini esas alıyoruz. Kimseden icazet almıyoruz, hiçbir siyasal hareketin hiçbir iktidarın jargonunu kullanmıyoruz. Bize yansıyan sorunlar ışığında tamamen kendimizin oluşturduğu söylem ve eylemler geliştiriyoruz. Kısaca tamamen feminist ilkelerle kararlarımızı alıyor ve eyliyoruz. Bu sebeple her kesim kendilerinden olmadığımızı anlayınca bizi karşısındaki grup içerisinde olmakla suçladı. VAKAD’a şimdiye kadar ‘erkek düşmanı’ ‘kadınları kocalarından ayıran’ ‘lezbiyen’ ‘ahlaksız’ ‘evde kalmış çirkin kadınlar’ ‘foncu, projeci’ ‘misyoner’ ‘terörist’, ‘bölücü’, ‘pragmatist’, ‘sistem yanlısı’, ‘devlet yanlısı’, ‘devlet düşmanı’, ‘hükümet yalakası’, ‘bdp’li,’ ‘akp’li’gibi yaftalar yapıştırıldı. Biz feministiz, antifaşistiz, antimilitaristiz dedikçe onlar bunlar dışında ne varsa bize yapıştırdılar. Ama VAKAD özellikle bağımsız duruşunu her zaman korudu.

DAYANIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR

Dava sesimizi kısma operasyonudur, sıra siz de mi? bekleyeceğiz…

Bu dava şimdi bize açıldı. Hükümet politikalarından güç alan merciler kadın hareketinin sesini kısmak için harekete geçti. Bu dava kadınların mücadelesine karşı açılmış bir dava. Hepimizle tek tek uğraşacaklar. Neremizden soluk alıyorsak, neremiz örgütlüyse onun yolunu tıkamaya çalışacaklar. Soluk borumuz VAKAD kapanır, başka bir kanaldan daha güçlü bir şekilde soluk alırız. Ama bu dava süreci de ayrı bir mücadele gerektiriyor. Dayanışmaya ihtiyacımız var. VAKAD’ın bu dava karşısındaki mücadelesine her kesimden destek bekliyoruz.

VAKAD email: [email protected]

Web: www.vakad.org.tr

Tweeter’da #vakad tagine yazabilirsiniz.