Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün bir açılışta "Anneliği reddeden, evini çevirmekten imtina eden bir kadın iş hayatında ne kadar başarılı olursa olsun eksiktir, yarımdır" sözleri, kadın örgütleri ve kadınların sert tepkilerine neden oldu.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla bu akşam 19.30’da Beyoğlu’ndaki Galatasaray Lisesi önünde toplanan onlarca kadın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı protesto etti. “Kadın kadındır, yarım aklındır” sloganıyla bir araya gelen kadın hakları savunucuları, bir basın açıklaması yaptı.

‘SUSMAYACAĞIZ’

Basın açıklamasında, iktidarın kadınları eve kapatmaya çalıştığı belirtilerek, “Bedeller karşılığı kazandığımız haklarımız bizimdir. Saldırılar karşısında susacağımızı sanıyorlarsa, hepsi çok yanılıyor” ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen haftalardaki kürtaja karşı çıkan sözlerinin hatırlatıldığı basın açıklamasında, “Şimdi de kadınların doğurup doğurmama gibi kendi kararı olan hakkına karşı çıkmaya çalışıyor. Bunu kendine vazife görüyor. Anne olup olmamak kadının kendi kararıdır” denildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav da, konuşmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifadesiyle, “çocuk yapmamış yarım bir kadın” olarak konuştuğunu söyledi.

Kadınların haklarını Ortaçağ karanlığına karşı verilen ve yüzyıllar süren mücadeleler sonucu kazandığını söyleyen Kav, tüm hakların anayasal ve uluslararası anlaşmalarla güvence altında olduğunu belirtti.

‘ERDOĞAN SUÇ İŞLEDİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu söylemleriyle suç işlediğini ifade eden Kav, “Devletin en yüksek kademesi de olsa, Cumhurbaşkanı’nın da, diğer yönetenlerin de görev alanları dışındaki eylem ve davranışlarından cezai ve hukuki sorumlulukları vardır. Hiçbir yurttaşa, hiçbir cinsiyete, hiçbir cinsel yönelime hakaret edilemez. Bu suçtur” dedi.

Gösteri sırasında sık sık sloganlar atıldı. “Karar kadınların, karışamazsın”, “Asla yalnız yürümeyeceksin” ve “Direne direne kazanacağız” en çok tekrar edilen sloganlardı. Göstericiler, “Kadınların hayatlarına karışamazsın”, “Haklarımızdan vazgeçmiyoruz”, “Yaşam hakkımız ve özgürlüğümüz için direneceğiz” yazılı dövizler taşıdı.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe