Kadıköy’de düzenlenen 8 Mart mitinginin ardından eylem alanında dağılan Kürt kadınlara Bursasporlu ırkçı taraftarlar tarafından yapılan saldırı, 11 Mart akşamı bir yürüyüşle protesto edildi.  Saldırılarda 1′i bıçaklı, 2′si ağır biçimde darp edilerek 10 kişi yaralanmıştı.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun çağrısıyla yüzlerce kadın, akşam 19.00’da Kadıköy Altıyol’daki Boğa heykeli önünde toplandı ve “sokakları terk etmeyeceğiz, faşizme teslim olmayacağız” diyerek polisin göz yumduğu saldırıyı protesto etti.

Kadınlar, Boğa heykeli önünden Kadıköy Rıhtım’a “Sokakları da meydanları da terk etmiyoruz”, “Erkekler vuruyor, devlet koruyor”, “Yaşasın kadın dayanışması, halkların kardeşliği”, “Jin, jiyan azadi”  sloganlarıyla yürüdü. 

Rıhtımda İstanbul 8 Mart Kadın Platformu imzalı ortak metnin okunmasıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada Antakya, Muğla ve Denizli gibi illerde de 8 Mart‘ta sokağa çıkan kadınların polis barikatıyla karşılaştığı hatırlatılarak Kadıköy’de de polisin Kürt kadınlara yapılan ırkçı saldırıya sessiz kaldığı vurgulandı.  “Miting alanındaki binlerce polis kimi korumak için oradaydı?” diye soran kadınlar saldırının tek sorumlusunun Bursasporlu faşist taraftarlar değil aynı zamanda saldırıya sessiz kalan emniyet teşkilatı olduğuna dikkat çekti. Sadece arkadaşlarına vahşice saldıranlar değil göz yuman polisler hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden kadınlar  “Bu sistematik ve planlı saldırılar politik yaşamda, toplumsal mücadelede ve cins mücadelesinde öne çıkan kadınlardan duyulan rahatsızlığı göstermektedir” dedi.

“Bu saldırılardan korkmuyoruz” diyen kadınlar, sokaklarda ve alanlarda eşitlik, özgürlük mücadelesini yükselteceklerini ve faşizme teslim olmayacaklarını söylediler.

BURSA’DAN DA TEPKİ

Bursa Kadın Platformu da 11 Mart Pazartesi günü  KESK Bursa Şubesi’nde gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla İstanbul Kadıköy’deki kadın mitingine yapılan saldırıyı protesto etti.

Basın açıklamasını okuyan Ayla Ceyhan Aler, Denizli, Antakya ve İstanbul’da yapılan saldırıların tüm kadınlara ve kadınların mücadelesine yapıldığını söyledi. Aylardır Kocaeli’nde hiçbir basın açıklamasına izin verilmediğini belirten Ceyhan, orada polis barikatını Kocaeli Kadın Platformu’ndan kadınların kaldırdığını hatırlattı. Bu saldırıların ülkemizde yükseltilen ırkçılığın ve kadın düşmanlığının dışavurumu olduğunu dile getiren Ceyhan, faillerin, ırkçı ve kadın düşmanı politikaları körükleyen ve saldırılara göz yumanlar olduğuna işaret etti.

Açıklamada Bursaspor taraftarlarının daha önce Diyarbakırspor taraftarlarına, Gökkuşağı Derneği’ne, 1 Eylül Barış Günü yürüyüşüne, 12 Eylül protestosuna da saldırıda bulundukları hatırlatıldı ve yaptırım talep edildi. (Sendika.Org)