İSTANBUL - Bir yıldır her Cuma kadın cinayetlerine karşı tepkilerini Taksim Tramvay durağından Galatasaray meydanına yürüyerek gösteren Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, bu kez bir hafta önce Beyoğlu Büyyükparmakkapı sokağında sevgilisi tarafından bıçak darbeleriyle öldürülen Sofia için yürüdüler.

Her gün 4 kadının katledildiği Türkiye’de erkek şiddetinin son kurbanı Sofia isimli Gürcistanlı genç kadın oldu. Ellerinde erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetmiş kadınların fotoğraflarını taşıyan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri, devletin bu katliamlara göz yumduğunu belirtti.

“Kadın katillerinden hesap soracağız”, “ Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Kadın cinayetlerini durduracağız” sloganını atan kadınlar, Taksim Tramvay Durağından 30 Mayıs’ta Sofia’nın öldürüldüğü Büyyükparmakkapı sokağına kadar yürüdüler.

Burada sloganlar eşliğinde yaklaşık yarım saatte kadar oturma eylemi yapan kadınlara çevredeki insanlar da alkışlarla destek verdi. Platform tarafından Sofia adına yazılmış mektubun okunduğu eylemde basın açıklamasını da Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformundan Sevda Yılmaz okudu. Sofia’nın Gürcistan’dan çalışmak için geldiği Türkiye’de, cansız bedeninin çıktığını hatırlatan Yılmaz, “Sofia hayatını kazanmak için Beyoğlu Büyükparmakkapı sokağında Muzo barında çalışıyordu. Öldürüldüğü gece sevgilisi ve aynı zamanda barın sahibi olan Yusuf Tercüman’a; ondan ayrılmak istediğini söylemişti. Bunu kabullenmeyen katil Tercüman ise Sofia’ya ‘Şahadet getir öleceksin’ diyerek sokak ortasında öldürmüştü” diye konuştu.

KADINLARIN CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK ZORUNDASINIZ!

Kadınların tam da bu anda hayatlarına dair kararları tek başına verdiklerini ve toplumsal cinsiyet rollerinin dışına çıktıkları anda katledildiklerini vurgulayan Yılmaz, “Sadece Sofia değil, üç hafta önce İstanbul Kurmburgaz’da Hüliya Tazegül, iki hafta önce İstanbul Sariyer’de Emine Malkoç ve bir hafta önce İstanbul Sancaktepe’de Gönül Kargılı en yakınlarındaki erkekler tarafından katledildiler” diye hatırlattı.

Acımasızca öldürüldüğü Büyyüparmakkapı’dan AKP iktidarı ve devlete seslenen Yılmaz, “Kadınların öldürülmeden önce şiddet görmeleri ve kendilerine koruma talep etmeleri ölüm beyanatlarını vermeleri anlamına geliyor. Tüm vatandaşlarının güvenliğini sağlamak zorunda olduğunuz gibi, kadınların da can güvenliğini sağlamak zorundasınız ve koruma taleplerini geciktirmeden yerine getirmelisiniz. Şunu iyi bilin ki bunu yapmadığınız her an katillerle ortak oluyorsunuz” dedi.

ANF