7 Haziran seçimlerine katılacak olan partiler adaylarını açıkladı. Eşit temsiliyet açısından yüzde 48 oranında kadın adaylara yer veren HDP, kadın örgütlerinin talep ettiği eşit temsiliyet çağrısına uyarken, CHP ve AK Parti yüzde 18, MHP ise yüzde 9’da kalarak eşit temsiliyetin çok altında kaldılar.

7 Haziran Genel Seçimleri’ne katılacak olan partiler milletvekili adaylarını açıkladı.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER), siyasi parti liderlerine eşit temsiliyet konusunda “Biz Ne Diyoruz Siz Ne Anlıyorsunuz!” diye seslenerek, “Kadınlar bu ülkenin yüzde 50’sini oluşturuyor. Peki meclisteki oranları neden yüzde 14?” diye sormuştu.

KA.DER, kadın temsiliyeti konusunda Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) ’iyi örnek‘ olarak gösterebileceklerini de açıklamıştı.

HDP

imctv.com.tr'de yer alan habere göre, Kadın örgütlerinin talep ettiği eşit temsiliyet çağrılarına dün açıkladığı 544 aday (6 adayın bilgileri yetiştirilemedi) arasında 268’i kadın aday gösteren HDP, “7 eksik”le yüzde 48 oranında eşit temsiliyeti yakalayarak bu çağrıya uydu.

Ağırlıklı olarak bir kadın, bir erkek şeklinde fermuar sistemin uygulayan HDP, 81 ilin 23’ünde de kadın adayları birinci sıradan aday gösterdi.

HDP’nin kadın adayların birinci sırada olduğu iller şöyle:

Ağrı (Leyla Zana), Aksaray (Bircan Duman), Amasya (Çiğdem Atalay), Aydın (Filiz Koçali), Bilecik (Perihan Karakoç), Bitlis (Mizgin Irgat), Bursa (Asiye Kolçak), Çanakkale (Özlem Ergün Açanal), Çankırı (Selfinaz Göçmez), Denizli (Perihan Üge), Düzce (Yüksel Budak), Edirne (Hülya Yer), Erzurum (Seher Akçınar Baha), Giresun (Filiz Çakır), Hakkari (Selma Irmak), Isparta (Hazne Arslan), İstanbul, 3. Bölge (Pervin Buldan), Karabük (Müşerref Serap Yolcu), Kayseri (Sultan Güneş Özcan), Kırklareli (Emine Nilüfer Ataman), Muğla (Hürriyet Karadeniz), Muş (Burcu Çelik), Uşak (Esengül Demir).

AKP

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) 550 adaydan 451’i erkek, 99’u kadın.

81 ilde ilk sıradan aday gösterilenler arasında sadece dört kadın bulunuyor.

Aksaray (İlknur İnceöz), Bingöl (Şebnem Kocakelçi), Malatya(Öznur Çalık), Sakarya (Ayşenur İslam).

AKP kadınların temsiliyet oranı sadece yüzde 18’lerde kaldı.

CHP

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 550 milletvekili adaylarından sadece 103 kadın aday gösterdi. CHP, yüzde 18 oranı ile kadın örgütlerinin talep ettiği eşit temsiliyetin çok altında kaldı.

CHP 14 ilde kadınları birinci sıradan aday gösterdi.

Adana, Afyonkarahisar’da önseçimde kadın adaylar yer aldı. Kocaeli’de ise kontenjandan kadın adaylar 1. sıradan aday gösterildi.

CHP’nin kadın adayların birinci sırada olduğu iller şöyle:

Adana (Elif Doğan Türkmen), Afyonkarahisar (Burcu Kayıkcı), Ankara 1. Bölge (Ayşe Gülsün Bilgehan), Ankara 2. Bölge (Şenal Sarıhan), Bursa (Lale Karabıyık), Denizli (Melike Basmacı), Erzurum (Gonca Aytaş), Eskişehir (Gaye Usluer), İstanbul 1. Bölge (Şafak Pavey), İstanbul 2. Bölge (Selina Doğan), İstanbul 3. Bölge (Bihlun Tamaylıgil), İzmir 1. Bölge (Selin Sayek Böke), İzmir 2. Bölge (Zeynep Altıok), Kocaeli (Fatma Kaplan Hürriyet).

MHP

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), 550 genel seçimler için 50 kadını milletvekili adayı gösterdi.

Aday oranı yüzde 9’da kalan MHP, kadın örgütlerinin talep ettiği eşit temsiliyetin çok altında kaldı.

Birinci sıradan sadece iki kadın aday gösterildi.

İstanbul 3. Bölge (Meral Akşener) ve Kırklareli’nde (Derya Bulut Yüksek) birinci sıradan aday gösterildi.