İstanbul Kadın Meclisleri, müftülere nikah yetkisinin verilmesi tasarısının komisyonda kabul edilmesini Beşiktaş Müftülüğü önünde protesto etti.

İstanbul Kadın Meclisleri, "Müftü resmi nikah kıyamaz" diyerek nikah yetkisinin müftülere verilmesi tasarısının TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edilmesini Beşiktaş Müftülüğü önünde protesto etti.

İstanbul Kadın Meclisleri, Beşiktaş İlçe Müftülüğü önünde , "Müftü resmi nikah kıyamaz" diyerek nikah yetkisinin müftülere verilmesini protesto etti. Müftülere nikah kıyma yetkisinin verilmesine isyan eden kadınlar, "Müftü resmi nikah kıyamaz" pankartı açarak slogan attı.

'DÜZELTİLENE KADAR DİRENECEĞİZ'

Evrensel'in aktardığına göre, kadınlar adına açıklamayı Tuba Torun yaptı. Bu düzenleme düzeltilene kadar direneceklerini belirten Torun , "Nüfus Hizmetleri Kanunu adı altında il ve ilçe müftülüklerine evlendirme yetkisi verilmesi hazırlığı var. 2 Ekim 2017 tarihinde meclis komisyonunda görüşülen bu uygulama, bizlerin tepkileri sayesinde bir alt komisyona çekildi. Ancak dün, kadınların yaşam hakkı söz konusu olduğunda dahi bu kadar hızlı kararlar almayan meclis, alt komisyonu toplayarak söz konusu yasa tasarısını onayladı. Tasarı artık mecliste görüşülecek" dedi.

Kadınlar olarak haklarına yönelik saldırıları artıracak bu uygulamaya karşı sessiz kalmayacaklarını dile getiren Torun, düzenleme iptal edilinceye kadar her yerde, düzenlemeyi yapanların esas amaçlarını açığa çıkaracaklarını söyledi. Torun, tepkilerini 4 madde halinde şu şekilde sıraladı:

* Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi laikliğe bütünüyle aykırıdır. Din görevlisi diğer kamu hizmetlerini yapmakla görevlendirilemez.

* Tasarının erken yaşta zorla evlendirmenin yasallaşmasına zemin hazırlayacağı gün gibi ortadadır. Müftülerin resmi nikah kıyması, zaten resmi nikah şartı aranmadan kıyılan İmam nikahlarını meşrulaştıracak ve erken yaşta evlendirmelerin bu şekilde önünü açılacaktır.

* ‘Nikâhınızı müftünün mü, yoksa belediye memurunun mu kıymasını istiyorsunuz?’ sorusunun sorulması bile toplumun kutuplaşmasına sebebiyet verecektir.

* Medeni Kanun'da nikah kıyma yetkisi nikah memurunundur. Din görevlisine verilmesi planlanan bu yetki medeni kanuna açıkça aykırıdır.”

‘SUSMAYACAĞIZ’

Tasarı geri çekilene kadar susmayacaklarını vurgulayan Torun, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenlerin, birkaç ay önce istismara maruz bırakılan çocukların, istismar edenlerle evlendirilmesinin önünü açacak bir yasa çıkarmak istediklerini söyledi.

Açıklama kadınların sloganları ile son buldu.