İstanbul'da bulunan bazı sivil toplum örgütleri ve sendikaların kadın üyeleri, hükümetin kürtaja yönelik tutumunu protesto etti.

 

Çeşitli örgütlerin kadın üyelerinin bir araya gelerek oluşturduğu Kadın Platformu, akşam saat 20.00'de Beyoğlu'ndaki Galatasaray Lisesi önünde toplanarak oturma eylemi yaptı.

 

"Kürtaj haktır, karar kadınların" yazılı pankart açan eylemciler, iktidar partisinin kürtaja yönelik tutumunu protesto etti. Kürtajın hükümet tarafından men edilmek istenmesine tepki gösteren eylemciler, çeşitli pankartlar açarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Her Kürtaj Bir Uludere'dir" açıklamasına atıfta bulundu.

 

Kadınlar, ücretsiz, güvenli kürtaj hakkı isterken, hükümete, "Bana bak, başbakan kendin yat kuluçkaya, bir türkçük, iki türkçük, üç türkçük" doğurmaya diyerek, bedenlerinin kendilerine ait olduğunu belirti. Alanda sıkça "Kadın düşmanı Tayyip Erdoğan" sloganı yükseldi.

 

Gösteri, okunan basın bildirisi ile sürdü. Bildiriyi, göstericiler adına Feride Eralp okudu.

 

Grup adına yapılan açıklamada, ''kürtajın kadınların yasal hakkı olduğu ve bunu yasaklamanın doğru olmadığı'' savunuldu.

 

Açıklamada, kürtajı yasaklamanın veya süresini kısaltmanın kadınları sağlıksız ve güvensiz bıraktığı ileri sürülürken, kürtaj süresinin pek çok ülkede olduğu gibi en az 12 haftaya çıkarılması talep edildi.

 

Eylemin Adana, Mersin, Çanakkale, Sinop, Diyarbakır ve Antalya'nın da aralarında bulunduğu 15 ille eş zamanlı yapıldığı belirtilirken, diğer eylem alanlarıyla canlı bağlantı kuruldu.

 

Oturma eylemi, saat 23.00'e kadar sürdü. Son yarım saat herkes halaylar çekti, oyunlar oynadı. Gelen geçen de eyleme katıldı. Eylemi haberlerde görüp, koşup katılanlar da oldu. Oldukça kalabalık, gençlerin yoğun olduğu eylemde kadınlar taleplerini haykırdı. Alandan ayrılırken bütün kadınlar eylemden kalan çöpleri temizledi.

 

İstanbul’daki eylemden çektiğimiz kareleri izlemek için devam edin >>>

 

Demokrat Haber İstanbul