Kadıköy'e akın eden 148 kadın kurumu, kadın katliamlarına 'dur' dedi.

Boğa Heykelinden İskele Meydanına yürüyen yüzlerce  kadınlar, kadın katliamlarının önlenmesi için Meclis'i derhal olağanüstü toplanmaya çağırdı.

Türkiye’de her gün 5 kadının öldürülmesine isyan eden kadınlar, Kadıköy’de yaptıkları kitlesel yürüyüşle hükümeti, “Derhal önlem al” diyerek uyardı.

ANF’nin haberine göre, HDP İstanbul Milletvekilli Sebahat Tuncel ile HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ’ın ön saflarda yerini aldığı eyleme LGBTİ örgütleri de destek verdi. Kadınlar, Meclis'i derhal olağanüstü toplanmaya çağırdı.

Ellerinde erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarının taşıyan kadınlar,  eylemde  “Her yerde kadın cinayeti, meclis olağanüstü toplansın!” pankartları ve “Kadınız öfkeliyiz peşindeyiz”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle”, “ Aile değil kadınız, kadınlar isyandayız”, “ Silahsız bir dünya kuracağız” , “Qetlîama jinan heye”,  Erkek egemenliğe itaat etmiyoruz” dövizlerini açtı.

Islık, zılgıtlar eşliğinde Boğa heykeli önünden İskele Meydanına yürüyen kadınlar hep bir ağızdan, “Meclis toplansın acil önlem alınsın”, “Erkek, yargı, devlet işbirliğinde son”, “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun”, “Jin jiyan azadî”, “Tesadüf değil erkek şiddeti”, “Bijî tekoşîna gelan”, “Erkek adaleti değil gerçek adalet” sloganlarını attı.

Yürüyüş esnasında zaman zaman oturma eylemi gerçekleştiren kadınlar adına açıklamayı Türkçe Cemile Sarı ile Elif Ergin, Kürtçesini ise Hunav Altun okudu.

HER GÜN KADINLAR ÖLDÜRÜLÜRKEN MECLİS NEREDE?  

Her hafta kocası, babası, erkek kardeşi ,oğlu, boşanmak istediği kocası, sevgilisi tarafından öldürülen kadınların ve trans kadınların haberi ile uyandıklarını hatırlatan kadınlar, kendi hayatları hakkında karar vermek isteyen kadınların hayatlarının çalındığına dikkat çekti.

Bu cinayetlerin sürekliliğinin, cinayetleri durdurmayan, gereken önlemleri almayan devletin eril yapısını gözler önüne serdiğini hatırlatan kadınlar, Türkiye’deki hukuk sisteminin cinayetleri meşrulaştırdığını ve teşvik ettiğini belirtti.

“Yaşadığımız erkek şiddeti cezasız kalırken, aileye mecbur bırakıldığımız politikalar oluşturulurken bizler her gün öldürülüyoruz” diyen kadınlar, “İki gün içinde 6 kadın cinayeti işlenmişken, kadın cinayetleri, evde, işyerinde, sokakta, her yerde, özel ve kamusal alanda her an yaşamımızı tehdit eder hale gelmişken, meclis nerede?” diyerek seslendi.

MECLİS OLAĞANÜSTÜ TOPLANSIN!

Açıklama şöyle devam etti:

"Siz aile, aile dedikçe kadınlar öldürülüyor! Siz ses çıkarmadıkça kadın cinayetleri meşrulaşıyor! Siz haksız tahrik dedikçe, hayatımız tehlikeye giriyor!

Ailenin korunmasına dair değerleriniz boş! Kadın bedenini denetleyen, tahakküm altına alan politikalarınız ve erkek şiddeti ile mücadele ediyorMUŞ(!) gibi yapan söylemleriniz erkek şiddetine arka çıkıyor, şiddet uygulayan erkekleri koruyor ve kolluyor. Kadınlara ilişkin nadiren konuşurken gördüğümüz Aile Bakanı Ayşenur İslam, erkek şiddeti konusunda konuşmuyor; konuştuğunda ise, kadın cinayetlerini normalleştiren bir dil kullanıyor.

'Kadınlar koruma altındayken öldürülmüyor' diyen Aile Bakanı, 6284 Sayılı Yasa’dan habersiz olduğu gibi, aynı zamanda kadın cinayetleri açısından bakanlığını 'temize çekmeye' çalışan bir söylem geliştiriyor. Bir sözümüz var Aile Bakanı’na: Devlet, kadın cinayetlerini gündeme almayan ve etkili mücadele yöntemleri kurmayan yasama ve yürütmesi ile, haksız tahrik indirimleri ile, erkeklere 'teşvikler' sunan yargısı ile kadın cinayetlerinden sorumludur."

Meclisi olağanüstü toplanmaya çağıran Kadınlar, “Meclisin, kadın ve trans cinayetleri gündemi ile olağanüstü toplanmasını ve bu toplantıda, kadın örgütlerinin belirlediği cinayetleri önleyebilecek temel şartları doğrultusunda acil bir eylem planı oluşturmasını talep ediyoruz!” dedi.