Ferda Sayın / Demokrat Haber 

Kadınlar Birlikte Güçlü Kampanya Grubu, Hayır Meclisinden Kadınlar ve Kadınlar Hayır Diyor'un çağrısı ile referandum öncesi ülkenin her yanında kadınlar 13 Nisan'da hayır demek için sokaktaydı.

Kadınlar öncesinde yaptıkları çağrı ile 13 Nisan'da tüm gün boyunca ülke genelinde tüm eylemliliklerini sosyal medyada  #KadınlarınHayırı etiketi altında paylaşmaya çağırdı.

Hayır vurgulu çeşitli dövizler taşıyan kadınlar Kadıköy Bahariye Caddesi'nde yürüyüşe başladı.

Binlerce kadın Kadıköy sokaklarında "Kadınlar birlikte hayır diyor", "Kadınlar Birlikte Güçlü", "Hayır hayır demektir" sloganlarıyla halkın yoğun ilgisi ve desteği eşliğinde yürüdü. Kadıköy Kalkedon Meydanı'nda Sevgi Atay basın açıklamasında şöyle konuştu:

"KADINLAR BİRLİKTE HAYIR DİYOR" 

"Bugün evde, işte, sokakta, okulda, hayatlarımızın aktığı her alanda #KadınlarınHayırı’nı yükseltiyoruz, “Kadınlar Birlikte HAYIR diyor” başlığı altında sözümüzü sesimizi tüm Türkiye’de duyuruyoruz.

Hayatımızın hangi yasalarla yönetileceğine hâlihazırda %85’i erkeklerden oluşan bir meclis ve neredeyse tamamı erkek olan bir Bakanlar Kurulu karar veriyor. Şimdi hedeflenen ise bunu da aşarak bizi tek bir erkeğin insafına bırakmak. Bunun adına ‘çift başlılığı kaldırmak’, ‘hızlı karar hızlı icraat’ deniyor. 

Eğer ‘hızlı karar hızlı icraat’ olsaydı, tecavüzcüleri evlilikle aklamayı hedefleyen yasa tasarısı bir gecede, biz sokağa çıkamadan Meclis’ten geçirilebilirdi. Cinsel istismarcılar affedilmiş, kürtaj ve doğum kontrol gibi bizlerin bedenine ve hayatına dair konularda karar hakkı elimizden alınmış olurdu".

Ardından Neslihan Acar şöyle devam etti:

"- Bu düzenlemeyle Cumhurbaşkanı partili olacak, meclisin çoğunluğu elinde olacak, bakanlar kurulunu atayacak, yüksek yargıyı belirleyecek. Yani tek kişinin arzuları doğrultusunda parklarımızı, derelerimizi, doğamızı, mahallemizi yıkımdan, dönüşümden korumak için, yaşadığımız erkek şiddetinden kurtulmak için gittiğimiz mahkemelerde hak savunmak imkânsızlaşacak, kapılar yüzümüze kapanacak. 

- Kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli kazanımlar olan İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası anlaşmalar Cumhurbaşkanı tarafından istediğinde feshedilebilecek. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu’na bile gerek olmadan kararname yoluyla şiddete karşı mücadele eden derneklerimizi istediği gibi kapatmaya devam edebilecek.
 
- Bütçe teklifini Meclis değil tek bir adam, yani Cumhurbaşkanı oluşturacak. Bizler savaşa değil sığınağa, eğitime, yaşatmaya, erkek şiddetini önleyici tedbirlerin hayata geçirilmesine bütçe derken geleceğimizi en büyük yatırımını savaşa yapan Cumhurbaşkanı belirleyecek.

40 milyon kadınız. Erkeklerin ve erkek egemen düzenin hayatımızdaki tahakkümünü arttıracak, sesimizi kısacak bu anayasa değişikliğini engelleyecek gücümüz var. 

#KadınlarınHayırı hayatlarımızın “kadın erkek eşit değildir” diyen tek bir adama bağlanmasına!

#KadınlarınHayırı haklarımız, kazanımlarımız ve hayatlarımız sadece ve sadece bizimdir, hiçbir adamın eline bırakmıyoruz demek için!

Yani #KadınlarınHayırı önce birbirimiz için!"

Basın açıklamasının ardından kadınlar eylemi sonlandırdı.

Türkiye'de Ankara, İzmir, Amed, Eskişehir, Bodrum, Didim, Bursa, Batman, Kocaeli, Tarsus ve Çanakkale'de de kadınlar ortak basın metnini okuyarak farklı noktalarda sokak eylemleri ile
hayırlarının sesini yükseltti."

Ayrıca Antalya yağmur nedeniyle eylemini 14 Nisan'a erteledi.