Emek ve meslek örgütünden kadınlar, 1 Mayıs 1977'de katledilen kadınları Kazancı Yokuşu'na düzenlediği yürüyüşle andı. Anmada kadınlara 1 Mayıs'ta Taksim'de olma çağrısı yapıldı.

DİSK, KESK,TMMOB ve TTB üyesi kadınlar, 1 Mayıs 1977 yılında katledilen kadın emekçileri anmak amacıyla Kazancı Yokuşu'nda anma etkinliği düzenledi.

Anma etkinliği öncesinde Fransız Konsolosluğu önünde bir araya gelen kadınlar üzerinde 1 Mayıs 1977'de katledilen kadınların fotoğrafının bulunduğu ve "1 Mayıs 1977 katliamında kaybettiklerimizi unutmadık, unutmayacağız" yazılı pankartı açarak Kazancı Yokuşu'na doğru yürüyüşe geçti. 

Ellerinde karanfiller ile "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız", " Yaşasın örgütlü mücadelemiz" ve "Jin jiyan azadi" sloganları ile Kazancı Yokuşu'na yürümek isteyen kadınların önü polis tarafından kesilerek, pankartı indirmeleri halinde yürüyüşe izin verileceği belirtildi. Bunun üzerine kadınlar ve polis arasında kısa süre bir gerginlik yaşandı.

Kadınlar polis engelini alkış ve "Kadınlara değil, çetelere barikat" sloganlarıyla protesto etti. Polis engeline rağmen kadınlar, pankart eşliğinde Kazancı Yokuşu'na yürüdü.

'SEN DE GEL! 1 MAYIS'TA SESİMİZİ YÜKSELTELİM'

Yürüyüşün ardından kadınlar 1977 1 Mayıs'ında katledilen kadınlar için saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından kadınlar adına açıklamayı yapan İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi İncilay Erdoğan, bu yıl 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını belirterek,

"1 Mayıs 1977'de yaşamını yitiren işçi kadınları ve o gün kaybettiğimiz tüm sınıf kardeşlerimizin anılarını yaşatmak, özlem duyduğumuz bir dünyayı kurma mücadelesinde kaybettiğimiz tüm kadınları anmak için Haziran isyanının kalbi olan Taksim Meydanı'ndayız. Geçmişimizi bugünle buluşturmak, bugünün mücadelesini geleceğe taşımak için bir kez daha aradayız" dedi. Yıl boyunca gerici erkek egemen kuşatma ile yaşam alanlarının daraltıldığına dikkat çeken Erdoğan, kadınların erkekler tarafından katledildiği, şiddete uğradığı, devletin bu cinayetlere sessiz kaldığı bir yılı daha geride bıraktıklarını söyledi. 1 Mayıs'ta bunu tersine çevireceklerini dile getiren Erdoğan, "Bunun için bu 1 Mayıs'ta alanlarda buluşalım, sorunlarımızı dile getirip taleplerimizi hep birlikte haykıralım" diyerek 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını kaydetti. Kadınlara 1 Mayıs'ta Taksim'de olmaları için çağrıda bulunan Erdoğan, "Sen de gel! 1 Mayıs'ta sesimizi yükseltelim. Adımlarımızı kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı mücadele eden kadınların adımları ile birleştirelim" dedi.

Açıklamanın ardından kadınlar, alkış, slogan ve zılgıtlarla ellerinde taşıdıkları kırmızı karanfilleri, 77'de emekçilerin katledildiği Kazancı Yokuşu'na bıraktı. (Evrensel)