Barış İçin Kadın Girişimi, Suriye ve Rojava'daki savaşı protesto etmek ve kadınların barış taleplerini dile getirmek için bir araya geldi. Kadınlar Kadıköy Meydanı'nda barış noktası oluşturdu. 

Barış İçin Kadın Girişimi üyeleri, Kadıköy'deki Eminönü vapur iskelesi önünde Suriye ve Rojava'daki savaşı protesto etmek amacıyla bir araya geldi. Meydanda barış noktası oluşturan kadınlar ellerinde 'Her yer Rojava her yer direniş', 'Rojavalı kadınlar yalnız değildir', 'Barış için ısrar ediyoruz', 'Barış için sözümüz, çözüm için gücümüz var' yazılı dövizler taşıyarak slogan attı.

Grup adına konuşan Barış İçin Kadın Girişimi Üyesi Ayşe Toksöz, Türkiye'de de Ortadoğuda'da yaşanan savaşlardan kadınlar olarak çok etkilendiklerini belirtti. Toksöz, "12 Eylül'de tacize tecavüze uğradık. 28 Şubat'ta üniversitelerden atıldık 90'lar boyunca Kürdistan'da öldürüldük, kaybedildik. Yasımıza bile izin verilmedi. Savaş boyunca kadınların uğradığı ayrımcılığı, tacizi, tecavüzü, hakikatleri ortaya çıkartmayan bir barış savaşın yol açtığı yaraları onarmaz, toplumsal barışı sağlamaz." diye konuştu.

Türkiye ve Suriye'de barışın sağlanmasını müzakere ve demokratikleşme ile mümkün olacağını söyleyen Toksöz, kadınların taleplerini şöyle sıraladı:

"- Kadınların ve kadın örgütlerinin müzakere ve demokratikleşme süreçlerine eşit bir biçimde katılmalıdır.

- Savaşa ayrılan bütçenin kadınlara devredilmelidir.

- Türkiye'de ve Ortadoğu'da barışın olması ve sürdürülebilmesi için kadınların savaş sonrası topluma eşit bireyler olarak katılmalarının sağlanması gerekir.

- Anadilde eğitimin anayasal güvence altına alınması, barış için mücadele eden ve tutuklanan kadınların serbest bırakılması gerekir.

- Bu ülkede barış olacaksa kadınların yaşamını her açıdan tehdit eden ve Ceylan Önkol'un Medeni Yıldırım'ın ölümüne sebep olmuş kalekolların yapımına son verilmesi, güvenlik politikalarından vazgeçilmesi gerekir.

- Ancak Gezi'de olduğu gibi Kürt illerinde de olan, Karadeniz'de, Ege'de olan doğa yağmasına son verilmesi, baraj ve maden arama çalışmalarının durdurulması, mayınların temizlenmesi gerekir." (Ajanslar)