Zozan Özgökçe / Demokrat Haber Van

Van Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından İstanbul BDP Kadın Meclisi ile eş zamanlı olarak ev işçileri grevi bugün Van'da Sanat Sokağında yapıldı. Sabah saatlerinde başlayan grev akşam 17:00'ye kadar devam etti.

 

100'e yakın kadının bir araya geldiği grev alanında 'Kadınız İşçiyiz Grevdeyiz' yazan yeleklerle kadınlar halay çekti. Serbest kürsü bölümünde kadınlar Kürtçe ve Türkçe olarak 'emeklerinin görünür olmadığını, kadınlar olmazsa yaşamın duracağını, kadınların ev ve çocuklara baktıklarını, hem erkeklerden hem devletten baskı ve zulüm gördüklerini' dile getirirken greve yoğun katılım sağlayan Barış Anaları annelik kavramına sürekli vurgu yaptı.

 

BDP İl yönetimi, KESK kadın meclisi üyeleri ve yerel yönetimlerde yer alan kadınların da katıldığı greve Van'daki VAKAD ve YAKA-KOOP temsilcileri de katılım sağlayarak destek verdi.

"MUTFAKLARI TERK ETTİK, SOKAKLARDAYIZ, GREVDEYİZ"

Barış ve Demokrasi Partisi İstanbul Kadın Meclisi de, kadınların ev içi emeğinin görünür olması için 1 günlük grev yaptı.

 

Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda bir araya gelen BDP'li kadınlara zabıtanın engel olması üzerine grev çadırı, meydanın aşağısına kuruldu.

 

Kadınlar, "Mutfakları terk ettik, sokaklardayız, grevdeyiz", "Evde otur, çocuk doğur, hakkın yok", "Kadınım, çocukları yıkadım, emeğim görülmedi", "Tüm kadınlara sigorta hakkı, ücretsiz sağlık" yazılı dövizler açtı.