Eşitlik ve Demokrasi Partili (EDP) ve Yeşiller Partisi'nden bir grup erkek, "25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" dolayısıyla Galatasaray Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Kadına uygulanan şiddet erkeklikse, erkekliği reddediyoruz" yazılı pankart açtı.

 

EDP ve Yeşiller Partisi üyesi bir grup erkek, "25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü" dolayısıyla kadına yönelik şiddeti kınamak için Galatasaray Meydanı'nda toplandı. "Taciz ve Tecavüz Erkeklikse Erkekliği Reddediyoruz!", "Kadına Şiddet Erkeklikse Erkekliği Reddediyoruz!" sloganlar atan grup, "Tecavüz erkeklikse erkekliği reddediyoruz", "Taciz erkeklikse erkekliği reddediyoruz' yazılı dövizler taşıdı.

 

Grup adına basın açıklamasını okuyan Cahit Ataş, kadına yönelik şiddet istatistiklerinin her geçen gün arttığını belirtti. Ataş, "Erkekler, namus, töre genel ahlak vb bahanelerle günde 5 kadın öldürüyor. Halen sürmekte olan bu katliamın, bu nefretin failleri hemcinslerimizdir." dedi.

 

Erkekliğin toplumsal olarak koca, baba, kardeş, ağabey, sevgili asker adı altında kadının koruyucusu namusun bekçisi olarak biçimlendirildiğini söyleyen Ataş, "Biz kimsenin namusunun bekçisi değiliz! Kadının bedeni üzerindeki yegane söz hakkı kendine aittir. Kamuoyunda utanç davası olarak bilinen N.Ç. davasıyla bir kez daha gördük ki devlet de yargı da onun kolluk kuvvetleri de erkektir; erkek egemenliğinden taraftır! Yargı-devlet-polis; cinayetlerin, tecavüzün failleridir, suç ortaklarıdır. Biz bu suça ortak olmayacağız!" şeklinde konuştu.

 

Devletin şiddete maruz kalan kadına söz hakkı tanımadığını iddia eden Ataş şöyle konuştu: "Kutsal ailenin devamlılığını daha mühim görüp kadının insan haklarını salt bir teferruat olarak sayıyor. Bu anlayışla uzlaşmamız mümkün değildir, bu anlayış kadına; iyi asker-vatandaş yetiştiren anne, kocasının sözünden çıkmayan sadık-namuslu eş rolü dışında toplumsal-siyasal-ekonomik hayatta rol tanımayan zihniyetin basit bir tezahürüdür. Bu tezahür, günde 5 kadının öldürülmesine sebebiyet veriyor."