Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 12 siyasi kadın tutuklu, cezaevi yönetiminin uygulamalarını açlık grevi ile protesto ediyor.

Kadın tutuklu koğuşlarında erkek gardiyanlar arama yaptı.

Muş E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 12 siyasi kadın tutsak, cezaevi idaresinin uygulamalarını protesto etmek için 9 gündür açlık grevinde.

ÖZÜN: YENİ ATANAN SAVCI ÖZEL BİR TARZ UYGULUYOR

ANF'ye bilgi veren, TUHAD-DER Muş Şube Başkanı Ömer Özün, cezaevine yeni atanan savcının kadın tutukluları birbirinden ayırmaya çalıştığına dikkat çekerek, "İlk önce, bir kadın arkadaşı koğuştan ayırdılar. Bir arada hareket etmelerinin önüne geçmek için her yolu deniyorlar. Savcı cezaevinde özel bir tarz uygulamaya çalışıyor" dedi.

"İhbar var" denilerek kadın koğuşunda arama yapıldığını belirten Özün duruma ilişkin şunları belirtti: "Bunun sonucunda kadın tutukluların koğuşları erkek gardiyanlar tarafından basılmış. Çeşitli şekillerde kadın tutukluları rahatsız etmişler. Dün açık görüş vardı. Kendileriyle görüştük. 9 gündür açlık grevinde olduklarını öğrendik. Kendilerine dönük baskıların kamuoyuna yansıtılmasını istediler. Özellikle erkek gardiyanlar tarafından arama yapılmasına karşı tepkilerini dile getirdiler. Yeni atanan savcının kanun dışı uygulamalar yaptığını ve kamuoyunun bundan haberdar olmasını istediler."

Özün, söz konusu koğuşta sayımların kadın gardiyanlar yerine erkek gardiyanlar tarafından yapıldığını öğrendiklerini de belirtti.

TEKER: SÜRECE YAKLAŞIMIN GÖSTERGESİ

Muş Cezaevi’ndeki durumu ANF'ye değerlendiren TUHAD-FED Genel Başkanı Zübeyde Teker de, cezaevlerindeki bu ve benzer baskılardan hükümeti sorumlu tutarak, "Cezaevlerinde yaşanan bu tür ihlallerin peryodik ve sureklilik içeren durumlar olduğunu ve hükümetin yaklaşımlarından bağımsız olmadığını düşünüyoruz" dedi.

Teker, Muş'taki kadın tutuklulara dönük yaklaşımın devam etmesi halinde, bunun, çözümsüzlükte ısrar edildiğini göstereceğine değinerek, "Sürece yaklaşımın anlaşılması açısından da önemi var. Hak ve hukuk çiğnemekte ısrar etmek, çözümsüzlükte de ısrardır" ifadelerini kullandı.

Açlık grevine giren tutsakların Gurbet Çakar, Songül Akbulut, Semra Balı, Ayşe Ulaş, Necla Çorum, Melike Düz, Zeliha Belge, Naime Tunç, Dilan Erturan, Meral Güngören, Fevziye Şıka, Seyran Demir olduğu öğrenildi.