Kadın örgütleri, Meclis Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu'nun çalışmalarını eleştirdi. Toplantılara çağırılan örgütlerin hangi kriterlere göre seçildiğinin açıklanmasını istedi.

60 kadın örgütü, TBMM çatısı altında “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu” çalışmaları hakkında bir basın açıklaması yaptı.

Komisyonun toplantılara şiddet konusunda çalışan kadın örgütlerinin çoğunu çağırmadığının belirtildiği açıklamada, “Türkiye gibi kadına yönelik şiddet konusunda dünyada negatif anlamda rekor kırmış bir ülkenin meclis komisyonunun bunu yapmaktaki amacı nedir?” diye soruldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bize göre, Komisyon izlediği bu yöntemle kadına yönelik şiddetle mücadele eden kadın hareketinin, bu alanda yıllardır biriktirmiş olduğu bilgi ve deneyimi görmezden gelmekte, kadın örgütlerini ve mücadelelerini görünmez kılıp, değersizleştirmektedir.

“Oysa ki Komisyon üyelerinden beklentimiz ve doğru olan dayanışma merkezi ve sığınak çalışması yürüten kadın örgütlerinin, belediye ve kamuya ait sığınak çalışanlarının katıldığı ve bu yıl on sekizincisi düzenlenecek olan “Sığınaklar ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı” bileşeni onlarca kadın örgütüyle işbirliği içinde bu kadar büyük bir sorunu çözmeye çalışmasıdır.”

Kadınlar, Komisyon’un genellikle “muhalefet etme ihtimali” olan örgütleri toplantılara çağırmadığını söylerken, çalışmaların konuyla ilgili yeterli birikimi olmayan örgütlerle yapıldığını ifade etti.

Komisyon’dan çalışmalara davet edilen örgütlerin hangi kriterlere göre seçildiğini ve bu uygulamanın nedenlerini kamuoyuyla paylaşması ve kadına yönelik şiddetin sonlanması için bu alanda yıllardır mücadele eden kadın örgütlerinin bilgi ve deneyimlerinin dahil olduğu bir çalışma yürütülmesi talep edildi.

DÜNKÜ TOPLANTIDA NELER OLDU?   

Dün düzenlenen komisyon toplantısına hiçbir feminist örgüt davet edilmedi. Toplantıya Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), Boşanmış Mağdur Babalar Derneği, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Kadın Merkezi Vakfı (KAMER), Türkiye Kadın Muhtarlar Derneği ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu temsilcileri katıldı.

CHP’li Binnaz Toprak ve HDP’li Nursel Aydoğan, toplantıda dinlenmesi gereken sivil toplum örgütleri konusunda eksik çalışma yürütüldüğünü söyledi ve şiddet konusunda çok uzun yıllardır çalışma yürüten sivil toplum örgütleri bulunmasına karşın, bu alanda çok yeni olan oluşumların komisyona davet edilmesini eleştirdi.

Komisyon Başkanı AKP’li Alev Dedegil ise “kadın sorunları ile ilgilenen tüm örgütlerin dinlenmesinin süre sıkıntısı nedeniyle mümkün olmadığını” söylerken, davet edilmeyen örgütlerin yazılı rapor sunabileceğini söyledi. Dedegil "Bu tartışma komisyonun verimini düşürüyor" diyerek konuyu kapattı.

Kaynak: Bianet