Zekâ testleri yaklaşık yüz yıldır yapılıyor. Çok uzun bir süre, kadınlar ortalama olarak erkeklerden beş puan kadar geride, dendi. Fakat bu yıl kadınların IQ’su ilk kez erkeklerden yüksek çıktı.

Spiegel dergisindeki habere göre bu eğilim aslında son yıllarda belli olmuş. Nitekim cinsiyetler arasındaki değer farkı gitgide küçülmüş. Araştırmayı gerçekleştiren Yeni Zelandalı James Flynn, son yüz yıllarda erkeklerin de kadınların da IQ değerleri yükseldi ama kadınlarınki daha hızlı yükseliyor diyor. Modern dünyanın karmaşıklığı beynimizin uyum sağlamasını tetikleyerek, IQ’nun yükselmesine yol açıyor.

Flynn’a göre, kadın zekâsının önemli ölçüde gelişmesi, iddialı yaşam biçimine bağlı. Günümüzde kadınların birden fazla görevi yerine getirebilme yetisine sahip olmaları gerekiyor.

Sonuçta meslek sahibi olup kariyer yaparken, aileyle de ilgilenmek zorundalar. Kadın zekâsındaki artış öte yandan kadının zihinsel potansiyelinin artık bilincine varmasına bağlanıyor. Flynn, seksenli yıllarda da ilginç bir konuya işaret ederek dikkatleri üzerine toplamıştı.

Araştırmacı o zaman da endüstri ülkelerindeki zekâ ortalamasının elli yıl içinde önemli ölçüde (yüzde 3-8) yükseldiğini fark etmişti ve bu fenomen daha sonraları “Flynn etkisi” olarak isimlendirilmiştir.