Kadınlar ve LGBTİ’ler İstanbul Kadıköy’de gerçekleştirdikleri gece yürüyüşü ile tacizlere karşı ses çıkardı. Saat 20.30’da Mehmet Ayvalıtaş’ta başlayan buluşmada dövizler hazırlandı.

“Tam iffetli olacağım, bir gülme geliyor”, “Namusumu kaybettim, bulmayacağım. Kimsenin namusu olmayacağım”, “tacize, tecavüze sessiz kalmayacağız”, “Tacizciyi bul getir, saçlarını yol getir” gibi dövizlerin yanı sıra üzerlerinde öldürülen kadınların isimlerinin yer aldığı kırmızı sopalarda taşındı.

Saat 21.00’de “Kadınlar ve LGBTİ’ler” imzalı “Kadıköy’de taciz var. Buna karşı ses çıkarıyoruz” yazılı pankartla yürüyüş başladı.

Caferağa’dan Yeldeğirmeni Mahallesi’ne tacizlerin sıkça yaşandığı ara sokaklardan geçilen slogan boyunca “Kadıköy’de taciz var”, “Susma haykır, tacize hayır”, “Aşk, aşk, hürriyet, uzak olsun nefret”, “Erkek taciz ediyor, devlet/polis koruyor”, “Neredesin aşkım”, “Tacize karşı öz savunmaya”, “Yaşasın kadın dayanışması/ordulaşması”, “Geceleri de, sokakları da meydanları da terketmiyoruz”, “Tacizsiz, şiddetsiz bir dünya istiyoruz” sloganları atıldı.

Altmışa yakın kişinin katıldığı zılgıtlar, düdükler, ıslıklarla yaklaşık iki saat süren yürüyüş Boğa heykelinde halaylarla son buldu.

"KADIKÖY’DE TACİZ ARTTI"


Bianet'te yer alan habere göre, eylemin çağrı metninde Kadıköy’de taciz olaylarının son zamanlarda arttığı belirtiliyordu. Eyleme katılanlarla konuştuğumuzda herkesin aynı fikirde olduğunu gördük.



Artışın sebebi olarak Kadıköy’deki mahalle kültürünün değişmesinin yanı sıra devlet yetkililerinin açıklamaları, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve taciz vakalarındaki cezasızlık sıkça dile getirildi.

Geçtiğimiz günlerde Yeldeğirmeni mahallesinde yaşayan kadın bir Erasmus öğrencisine yönelik taciz girişimini hatırlatan kadınlar, bu olayın Yeni Şafak yazarı Yusuf Kaplan’ın “Erasmus değil ‘Orgasmus’ Projesi” başlıklı yazısının ardından yaşandığına dikkat çekti.

Selin Görkem tacizin artışını nedeni olarak “Mahalle kültüründeki değişimini” gösterirken, Erasmus öğrencisine yönelik tecavüz girişiminin ardından eylemi örgütlediklerini anlattı. Devlet yetkililerinin söylemlerinin bu artışa etkisi olduğunu belirten Görkem, “Devlet aklı, erkek aklı” dedi.
Ferda Sayın, Kadıköy’e metro, metrobüs gibi toplu taşıma araçlarının gelmesinin ardından tacizlerin arttığını söyledi.

Hazal, Kadıköy’de tacizlerin arttığını hissetmediğini söylerken Cangül, önceden gece geç saatlerde tacizler yaşanırken şimdi hem gece hem de gündüz saatlerinde sözle, fiziksel ve gözle tacizlerin yaşandığını anlattı.

TACİZE KARŞI TEPKİ: İFŞA ETMEK

Kadınların tacize karşı tepkilerini sorduğumuzda ortak yanıt “ifşa etmek” oldu. Bağırmak, yanıt vermek, küfür etmekten fiziksel şiddete dek uzanan ifşa yöntemlerini sıraladılar.

Bu eylemin çağrı afişlerini asarken de tacize uğradıklarını anlatan Ferda Sayın, tacize tepkisinin dönüp cevap vererek teşhir etmek olduğunu söyledi. Hazal’ın tacize karşı cevabı küfür etmek iken Dilan fiziksel karşılık verdiğini anlattı. Cangül ise “Bağırıp, çağırıp rezil etmeye çalışıyorum. Belki utanırlar” dedi.