Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinden Şilan Selki’ye ilaç almak için gittiği Mediko’da hamilelik testi yapıldı. 22 yaşındaki Sekli, 16 yaşından bu yana kullandığı ilacını yazdırmak için gittiğinde, kendisine hamilelik testi yapılmasına şaşırdığını, ancak ilaçlarını almak için testi yaptırmak zorunda kaldığını söyledi. Doktorların bu testi yapmak zorunda olduklarını, testin pozitif çıkması halinde ise, bu durumu ailesine bildireceklerini söylediğini aktardı.

BirGün'den Gülsen Candemir'in haberine göre; yumurtalıklarında bulunan kistler nedeni ile 16 yaşından bu yana ilaç kullanarak tedavisini sürdüren Şilan Sekli, ilacını yazdırmak için gittiği Mediko’da gebelik testi uygulamasına maruz kaldı.  Selki “Doktorlar bana bu testi yapmak zorunda olduklarını, aksi halde ilaç yazamayacaklarını söylediler. Bir de bana testin pozitif çıkması yani hamile olmam halinde bunu aileme bildireceklerini açıkladılar. Ben ilacımı kullanmak zorunda olduğum için testi yaptırmak zorunda kaldım. En son okul kapanmadan önce de Mediko’ya gidip ilacımı almıştım ancak böyle bir test yapılmamıştı. Çok şaşırdım ancak param olmadığı ve eczaneden ilacı alamadığım için o an testi yaptırmak zorunda kaldım” dedi.

GEBEYSEM DE KİME NE?

Uygulamanın kadın bedenini aşağılayan bir uygulama olduğunu söyleyen Selki, devletin her şeyi tahakküm altına almaya çalıştığı gibi kadınları da sağlık alanındaki zorlama ve dayatmalar ile tahakküm almaya çalıştığını ifade etti. Kadınlara bu tür yöntemler ile namus bekçiliği yapıldığını, doktorların da burada kullanılmaya başlandığını dile getiren Selki, ailesinin durumdan haberi olmadığını ancak halasının kendisini arayarak uygulamaya tepki gösterip kendisine destek verdiğini belirtti. Maruz kaldığı uygulamanın terbiyesizlik olduğunu ifade eden Selki, “Gebe olsam bile kime ne, benim bedenim, benim karnımdakini beklemek devlete mi düştü. Bu uygulama ile kadının kendisini koruyamayacağı, korunmaya muhtaç olduğu ve kendi kararlarını veremeyeceği mesajları verilmek isteniyor. Biz kadınlar kimsenin namus bekçiliğine ihtiyacımız yok” diyerek uygulamaya tepki gösterdi.