İsveçli kadınlar, başörtüsü taktığı için saldırıya uğradığı iddia edilen Müslüman bir kadına destek olmak için sosyal medyada kampanya başlattı.

Farklı inançlara mensup kadınlar, başörtülü olarak çektirdikleri fotoğrafları twitter ve diğer sosyal medya sitelerine yükledi. Kampanyaya katılanlar arasında milletvekileri Asa Romson, Veronica Palm ve televizyon sunucusu Gina Dirawi de bulunuyor.

Kampanyayı destekleyenler, İsveç hükümetini, ülkedeki Müslüman kadınların dini özgürlüklerini korumaya çağırdı.

Cumartesi günü Stockholm’de meydana gelen olayda, saldırgan, hamile olduğu belirtilen kadının başörtüsünü yırtmış ve kafasını otomobile vurmuştu. Hastaneye kaldırılan kadının arkadaşları, saldırganın olay sırasında ırkçı küfürler ettiğini belirtti. İsveç polisi olayla ilgili bir soruşturma başlattı.Kampanyanın destekçileri, İsveç gazetelerine gönderdikleri mektupta ülkedeki Müslüman kadınlara karşı yapılan ayrımcılığa dikkat çekmeyi amaçladıklarını bildirdi.

İsveç’te, Müslümanlara karşı nefret suçlarının arttığı belirtilen mektupta, kadınların, başlarından çekilip alınmasını önlemek için başörtülerini daha sıkı bağlamak zorunda kaldıkları iddia edildi. Kampanyaya katılanlar, hükümeti ülkede yükselen “faşizm hareketini” durdurmaya çağırdı.

İsveç medyası, Adalet Bakanı Beatrice Ask’ın konuyla ilgili kampanyanın destekçileri ile bir görüşme gerçekleştireceği belirtildi. Ask, daha önce yaptığı bir açıklamada bu tür saldırıların ciddiye alınması gereken bir mesele olduğunu dile getirmişti. (skytürk)