İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu, kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Kadın cinayetleri politiktir, hesap sorulsun" yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık, "Kadın cinayetleri politiktir", "Kadın cinayetlerine indirim değil ağır ceza", "Biji yekitiya jinan", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.

Komisyon adına açıklamayı okuyan Mürüvet Yılmaz, Kadın Hakları Beyannamesine göre yaşam hakkının vazgeçilmez olduğunu, devletin bu hakkı koruması gerektiğini, ancak Türkiye'de bu hakkın bizzat devlet tarafından sistematik olarak ihlal edildiğini söyledi.

Devletin, kadınları öldüren erkekleri koruduğuna ve teşvik ettiğine işaret eden Yılmaz, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen TCK'da değişiklik tasarısını değerlendirdi. Yılmaz, torba yasada bir iyi maddeye karşılık binlerce hak ihlali yaratacak madde olduğunu söyledi. Tasarının cinsel suçları önlemeye yönelik işlev taşımadığını ifade eden Yılmaz, "Bu haliyle kadına yönelik şiddet, tecavüz durumunda erkekler cezasız kalacak, 15 yaş altı gençlerin flörtleri ise cezalandırılmaktadır" dedi.

SON 3 AYDA 83 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Kadına yönelik şiddetin cezasız kalması sebebiyle şiddeti en çok uygulayanların kadınların en yakınlarındaki erkekler olduğunu ifade eden Yılmaz, son üç ayda 83 kadının bu kişiler tarafından öldürüldüğünün altını çizdi.

Yılmaz, "Kadın haklarının gasp edilmesi devlet tarafından desteklenmektedir" dedi, kadınları öldürenlerin hep akıl ve ruh sağlığı yerinde olmadığına yönelik raporlar almalarının, kadına şiddeti derinleştirdiğini ve teşvik ettiğini ifade etti.

'SINIRLARDAKİ TEL ÖRGÜLERDE KADINLARIN CANSIZ BEDENİ ASILI KALDI'

Devletin sınırda öldürdüğü kadınları da hatırlatan Yılmaz, Rojavalı Sada Darwich'i anımsatarak, erkek egemen devletin El Nusra gibi örgütleri ve savaşı desteklediğini kaydetti. Yılmaz, "Kamplar Rojavalı ve Suriyeli kadınların her türlü şiddete maruz kaldığı alanlar olmuştur. Sınırlara çizilen tel örgülerde ise kadınların gelecek umutları ve cansız bedenleri asılı kalmıştır" dedi.

'SOMALI KADINLARIN YARASI KANATILDI'

Devletin sistematik şiddetinden Somalı kadınların da nasibini aldığına işaret eden Yılmaz, "En yakınlarını madene veren kadınlar, adaletin sağlanması yerine suçlular korunmuş ve ölümlerin bu işin fıtratında var denilerek yaraları bir kez daha kanatılmıştır" diye konuştu.

Kadın cinayetlerinin politik olduğunu söyleyen Yılmaz, ekledi: "Devletin ve erkeklerin ellerini kadının üzerinden çekmelerini, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve yaşam hakkının güvence altına alınması için yetkilileri görevlerini yapmaya çağırıyor, kadına yönelik her türlü ihlalin takipçisi olacağımızı ifade ediyoruz."

(ETHA)