İstanbul Feminist Kolektif, '14 Şubat Sevgililer Günü'nü protesto etmek için Cevahir Alışveriş Merkezi önünde açıklama yaptı. “Patriarkaya karşı feminist mücadele” pankartının açıldığı eylemde Feminist Kolektif adına açıklamayı Gülnur Elçik okudu.

Elçik, “kara sevda”, “büyük aşk”, “ölümüne sevda”, “çılgın aşık”, “gözü dönmüş aşık” gibi sözcüklerinin büyük aşk masallarından çok, kadın cinayetlerinin geçtiği gazete haberlerini anlattığını belirterek, “Rakamlar serttir, ölümün sıcaklığını yansıtmaz. Ama gazetelere yansıyan haliyle, sadece Ocak ayında erkekler tarafından 18 kadının öldürülmesinin ne anlama geldiğini bir nebze olsun anlayabiliriz belki. Bu 18 rakamı cinayetlerin sadece basına yansıyan kısmıdır” dedi.

Elçik, Yaşanan onca kadın cinayetine karşın Hükümet’in nüfusu arttırmak için gösterdiği çabayı, kadın cinayetlerini önlemek için göstermediğine dikkat çekti. Hükümet’in kürtaj yaptıran, vajina kelimesini kullanan, politikada uğraş veren kadınları hedef göstererek erkeklerin değerlerinin, çıkarlarının el üstünde tutulduğu bir toplumu sağlamlaştırdığını kaydetti.

'HİÇBİR HEDİYE VE SÖZCÜK KADIN ŞİDDETİNİ GİZLEYEMEZ'

Elçin hiçbir hediyenin ve sevgi sözcüğünün erkek şiddetini gizleyemeyeceğini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:

“Hanımefendilik kadınları sessizleştirmek için atılmış bir yalandır. Bizler bu 14 Şubat’ı kırmızı güllere feda edecek bir hayatımız olmadığını, hiçbir hediyenin ve sevgi sözcüğünün erkek şiddetinin ve egemenliğini gizlemeyeceğini, erkek egemenliğine karşı mücadele içinde olacağımızı haykırarak geçiriyor, hediyelerimizi kadın dayanışmasını güçlendirmek için dağıtıyoruz. “

'KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR'

Açıklama, “Erkekler evlere çocuk bakmaya, Erkekler mutfağa yemek yapmaya”, “Görünmeyen emek göster kendini”, “Kadın cinayetleri politiktir” sloganlarını atılması ve hediyelerin kadınlara dağıtılmasıyla sona erdi.