Kadına yönelik şiddeti tartışan BDP’li Kadınlar BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane’nin Adalet Bakanlığı’na kadınlara yönelik taciz ve tecavüzü soran önergesine verilen cevabı akıl almaz olarak değerlendirdi.

Sadece 2002-2008 arası 6 yıllık zaman diliminde 61 bin 469 tecavüz olayı yaşandığı belirtilen açıklamada, tecavüz olaylarına 99 bin 792 kişinin karıştığı ifade edildi.

'HER SENE 10 BİN KADIN TECAVÜZE UĞRUYOR'

2009-2011 yılları arasında ise toplamda 29 bin 980 tecavüz suçu işlendiği vurgulanırken açıklama "Bu tablo her sene ortalama 10 bin kadının tecavüze uğradığını ve bu tecavüzlerin çoğunun toplu tecavüzler olduğu göstermektedir. Bu sayılar sadece adli mercilere yansımış olanlardır. Kadınların taciz ve tecavüz sonrası korkup sustuklarını, susturulduklarını, faillerin cezasız kalacağını bildiklerinden dolayı çoğu zaman intihar ettiklerini düşündüğümüzde ise, bu sayıların aslında en az ikiye katlanması gerektiğini görürüz” şeklinde sürdürüldü.

Türkiye'nin kadına yönelik şiddet konusunda dünya sıralamasında başı çektiğinin altının çizildiği açıklamada "Buna rağmen kadınları cinsel ve fiziksel şiddetten korumaya yönelik ciddi bir politikası olmayan neredeyse tek ülkedir" denildi.

GEZİ DİRENİŞÇİSİ KADINLARA TACİZ

Yıllardır kamuoyunda oldukça tartışılan tecavüz olaylarının hatırlatıldığı açıklamada, "Daha bu hafta Van’da Yatağında boğazı kesilerek öldürülmüş halde bulunan H.G. adlı kadının, birinci fail konumundaki eşi İsmail Güzel, genç kadının gece eve giren hırsızlar tarafından öldürüldüğünü söyleyip serbest kalmıştır. H.G’nin yanı sıra, Mardin-Midyat’a Veli İnan ve Abdülkerim İşler adlı korucular tarafından tecavüze uğrayan N.F. korucuların tutuklanmaması ve kendisini sürekli tehdit etmesi üzerine yaşamına son vermiştir. Yine Mardin-Nusaybin’de 14 yaşındaki A.A ve Siirt-Pervari’de bir ay önce evlenen 14 yaşındaki Z.İ adlı kız çocukları yaşamlarına son vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Gezi parkı direnişinde polisin kadın direnişçilere yönelik cinsiyetçi tutumunu da eleştirilerek, "Gözaltılar da taciz ve çıplak aramanın dayatılmasının yanında, eli sopalı, satırlı kişilerin ilk olarak oradaki kadınlar saldırması kadınlara yönelik şiddetin başka bir boyutudur” denildi.

Açıklamada Bingöl’de E.A adlı kız çoğuna iki yıl boyunca tecavüz eden 8 uzman çavuştan 7’sinin hala tutuklanmaması, mağdura uygulanan en ağır şiddet olarak tanımlanırken, "Elazığ-Sivrice’de 80 yaşındaki H.K adlı yaşlı kadının 26 yaşındaki E.Ç’nin tecavüzüne uğraması ise, hem kadına yönelik şiddetin, hem toplumsal şiddetin hem de ahlaksal yozlaşmanın boyutunu göstermektedir.” denildi.  (ETHA)