HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile HDP'nin kadın milletvekilleri, Meclis Grup Yönetim Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Yüksekdağ, Özgecan'ın katledilmesinden sonra toplumda bir öfke patlaması yaşandığına dikkat çekti.

Bıçağın kemiğe dayanmasının çok ötesine geçilmiş olduğunu belirten Yüksekdağ, siyasetin bütün kurumları ve iradesiyle bu sorunun çözümüne odaklanması gerektiğini kaydetti.

Özgecan'ın katledilmesinden sonra ortaya konulan hamaset, çarpıtma hamle ve söylemlerinin karşılığının olmadığını vurgulayan Yüksekdağ, "Meclis tek gündemle ve olağanüstü olarak toplanmalıdır. Acil olarak Meclis olağanüstü toplantıya geçmelidir. Kadına dönük şiddetin engellenmesi gündemiyle Meclis olağanüstü toplantıya çağrılmalıdır. Çözüm paketleri üretilmelidir." diye konuştu.

İç güvenlik paketini eleştiren Figen Yüksekdağ, iktidarın şiddet konusunda caydırıcı ve düzenleyici adımlar atmasını istedi.

HDP kadın milletvekillerine Meclis'te saldırı yapıldığını kaydeden Yüksekdağ, şiddetin nereden beslendiğinin çok açık bir biçimde resmedildiğini söyledi. Sokaktaki ve evdeki şiddetten birinci derecede sorumlunun iktidar olduğunu belirten Yüksekdağ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarını eleştirdi, CHP'li Vekil Aylin Nazlıaka'ya yönelik sözlerine tepki gösterdi.

KADIN BAKANLIĞI KURULMALI

Daha yapısal ve radikal tedbirlerin devreye girmesini isteyen Yüksekdağ, kadın bakanlığının kurulması gerektiğini vurguladı. Bu bakanlığın kurulmasının hak ve özgürlük bakımından önemli bir talep olduğunu söyledi.

YURDUMUZ ANADOLU AMA MECLİSİMİZ BABA DOLU’

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise Meclis kürsüsünden birkaç defa "Yurdumuz Anadolu ama Meclisimiz baba dolu." dediğini aktardı. "Sadece sokaktakiler değil, Meclis'te kadınlara yönelik şiddet de araştırılsın." diyen Tuncel, Başbakan Davutoğlu'nun konuya ilişkin açıklamalarını eleştirdi.

AKP'li, MHP'li ve CHP'li kadın milletvekillerinin de Meclis'teki kadına şiddete karşı çıkmasını isteyen Tuncel, "Kadın meselesi politik bir meselesidir; kadın cinayetleri de politiktir." ifadelerini kullandı. Mevcut anayasanın erkekleri koruyan bir anayasa olduğunu belirtti. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın istifa etmesi gerektiğini de vurgulayan Tuncel, "Ayşenur İslam'ın bu görevde durması kabul edilebilir bir durum değildir." dedi.

Bir soru üzerine Yüksekdağ, "AKP hükümeti ilişkileri bakımından; iç güvenlik paketini çekin kadın güvenliği paketini getirin. Gayet somut ve güncel gündemle ilgili bir şey istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir başka üzerine Pervin Buldan, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın kendilerinden özür dilemesi gerektiğini belirtti, atılacak adımların daha sonra kamuoyu ile paylaşılabileceğini söyledi.

Figen Yüksekdağ, AKP'li Elitaş'ın 'Kendi kendilerini darp ettiler' açıklamalarının kendisine 90'lı yıllarda geliştirilen bir savunma mekanizmasını hatırlattığını belirtti.

Paralel yapı iddialarıyla ilgili bir soruya da Yüksekdağ, "Özgecan'ın sorumlusu ve bize yapılan saldırı, arkasında herhalde paralel değildir. Elitaş paralel mi? Bunlar Hükümet cephesinden geliştirilen manipülasyonlardır. Gerçek sorunlar vardır. Gerçek sorun kadına yönelik şiddettir, vahşettir. Bu gerçeğe karşı iktidar çalışmalıdır. Meclis kadın paketi gündemiyle olağanüstü toplanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haberler.com