Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkezi Kadın Koordinasyonu, Anayasa Mahkemesi'nin 'İmam nikahı' kararına tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, "Kadınların kazanımlarını yok eden Anayasa Mahkemesi kararını reddediyoruz" denildi. 

AYM kararının çocuk yaşta ve zorla evliliklerin yanı sıra çok eşliliğinin de önünü açtığı kaydedilen açıklamada şu görüşler dile getirildi:

"Hiç kadın üyesi bulunmayan AYM, bu kararla Anayasa'nın hem eşitlikle ilgili 10'uncu maddesini, hem de laiklik ilkesini ve yine hükümetin gösterilerle, törenlerle imzaladığı İstanbul Sözleşmesi'nin eşitlik ilkesini ihlal etmiş, kadına yönelik ayrımcılığı yasaklayan CEDAW Sözleşmesi'ni hiçe saymıştır. Çocuk yaşta ve zorla evliliklerle, çok eşliliğinin önünü açan iptal kararıyla ceza caydırıcılığı ortadan kalkmış, kadınları sosyal güvenlik haklarının, kadın ve çocukların nafakalarını da içeren boşanma ve miras hukukunun dışına itmiştir. Biz HDP'li kadınlar olarak uluslararası sözleşmeler, anayasa ve Medeni Kanun'daki tüm kazanımlarımıza sahip çıkacağımızı, AKP hükümetinin ve onun erkek yargısının bu iptal kararıyla kadın mücadelesinin kazanımlarını geri almaya yönelik hamlelerini mecliste ve sokakta yine kadın mücadelesi ve dayanışmasıyla boşa düşüreceğimizi ilan ediyoruz."