Roboski’deki katliamın 800. Günü aynı zamanda 8 Mart dünya kadınlar gününe denk geldiğinden bu iki anlamlı gün için yürüyüş düzenlendi.

ROBOSKİ-DER binasının önünde toplananlar ‘Li Roboski 800 Roj’ yazan pankartın arkasında yürüyüşe başladı.

Yürüyüşün en ön safında genç kadınlar yer alırken, Roboski anneleri ve Silopi’den gelen Barış Anneleri Meclisi'ne bağlı anneler de genç kadınların arkasında yürüyüşe devam ettiler. Roboski ve çevre köylerden gelen köylüler ise kortejin diğer kısmını oluşturuyordu.

BDP Şırnak yöneticileri ile BDP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan’da yürüyüşe destek verenlerdendi.

Uzun zamandır Roboskili aileler ile birlikte yaşayan Barış aktivistleri İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani de yürüyüşe destek verdi.

Roboski katliamının 800. gününde hala ne hukuksal ne de siyasi herhangi bir gelişmenin olmamasını protesto eden yürüyüş korteji sıkı sık ‘Katil devlet hesap verecek’, ’Hırsızlar bizi yönetemez’ sloganları attılar.

Kortejin ROBOSKİ-DER binasının önünden başlayarak mezarlığa kadar süren yürüyüşünde 8 mart dünya emekçi kadınlar günü olması nedeni ile de sık sık ‘Jin Jiyan Azadi’ , ‘Roboski kadınları barışın teminatıdır’ sloganları da atıldı.

Mezarlıkta 1 dakikalık saygı duruşu ardından ölenlerin aileleri adına konuşmalar yapıldı.

Yürüyüşe katılan BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Eğer Roboski olayı çözülmezse bilin ki bu barış olmaz" dedi.

Hasip Kaplan, ailelerin 'Kadınlar Günü'nü kutladı. Ailelerin adalet isteğini dile getiren Kaplan, olayın üzerinden 800 gün geçmesine rağmen hala adaletin işlemediğini söyledi.

"EMRİ VEREN, SUÇU İŞLEYEN GENELKURMAY"

Kaplan, şöyle dedi: "Bakanların ve başbakanın çocukları olunca adalet çabuk işliyor. Genelkurmay Başkanı olursa onlar için özel çalışıyor. Örnek olarak Başbuğ için özel mesai yapıldı. 34 can devletin uçaklarıyla parçalandı. Dava dosyası Genelkurmay askeri savcısına gidiyor. Yani olayı yapanlara. Eğer katil oysa dosyaya ne diyecek? Tabii ki 'Suçlu yok', 'Takipsizlik' diyecek. Avukatları itiraz ediyor. Neden Genelkurmay itirazı kabul etmiyor?

Çünkü o emri veren Genelkurmay, suçu işleyen Genelkurmay. Onlar için adalet var, Roboski için adalet yok. Bakanların çocukları için mahkemeler kuruluyor, binlerce polisin yeri değiştiriliyor ama Roboski için adalet hiç kimseye sorulmuyor. Eğer Roboski olayı çözülmezse bilin ki bu barış olmaz. Kasalarda, kutularda dolar, euro varken bu adalet nasıl işleyecek.

Görün bakın bir gün hatta çok yakın bir gün Roboski'de yaşanan olayın kayıtları internete düşecek ve emri veren kimse olay ortaya çıkacak. Olayın çıkmasını istemeyen AKP internetleri şimdiden kapatmaya çalışıyor. Bir gün Botan'ın onurlu insanları, Roboskili anneler bir gün gelecek onlara adaleti soracak. Roboski'de yaşanan bombardıman dünyanın en büyük suçudur. Bu suçu işleyen herkes gün gelecek, Roboski annelerine hesaba verecekler. Onlar sadece hırsızlığı bilirler. Hırsızlıktan anlarlar."