HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Cumhurbaşkanının sürekli analık dersi verdiğini belirterek, "Sizin yeriniz öte dünyada Cennet'tir diyerek, bu dünyada cehennem reva görüldü. Hani anaların gözyaşı dindirilecekti, çözüm süreciyle anaların gözyaşı silinecekti?" dedi. Yüksekdağ, anaların hala ağlamaya, ağlatılmaya devam ettiğini söyledi.

Partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda konuşan Yüksekdağ, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle konuşmasını kadın haklarına ayırdı. Meclis'in savaş tezkeresi için toplandığını dile getiren Yüksekdağ, ancak kadın cinayetleri için toplanmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kadın ve erkeğin eşit olmadığına ilişkin açıklamalarını eleştine Yüksekdağ, "Bir cumhurbaşkanı bunu diyorsa, sadece kadın için değil bütün toplum için eşitliği, adaleti mumla ararsınız, bulamazsınız. Kadın-erkek eşitliği sağlanamadığı için adalet sağlanamıyor." diye konuştu.

"Eğer kadınları, korunup gözetlenmesi gereken bir cins olarak görüyorsanız, bütün iktidarınız boyunca bunu gözetmek için ne yaptınız? Kadınlar bunu size sorar." diyen Yüksekdağ, Erdoğan'ın, Diyarbakır'daki olaylarla ilgili kadınlara yönelik açıklamalarını hatırlattı.

Kadınlara ilişkin grafikler gösteren Yüksekdağ, şöyle devam etti: "Bu tablo, Türkiye'nin yüz karası bir tablosudur. Kadın ölümleri grafiğidir. Bu kadın ve çocuğa tecavüz grafiğidir. Kadınları biraz anlamayı başarırsa, ataerkil zihniyet çok daha aydınlıkçı, eşitlikçi, özgürlükçü, demokrasiye ulaşabildiği bir noktaya, zemine taşınabilir."

Cumhurbaşkanının sürekli analık dersi verdiğini belirten Yüksekdağ, "Sizin yeriniz öte dünyada Cennet'tir diyerek, bu dünyada cehennem reva görüldü. Hani anaların gözyaşı dindirilecekti, çözüm süreciyle anaların gözyaşı silinecekti? Analar hala ağlamaya, ağlatılmaya devam ediyor. Bize analık dersi veremez, analıktan bahsedemez. Öte dünya ile avutamaz."

Yüksekdağ, artık kadınların bu dünyada da öte dünyada da ait olduğu yere sahip çıktığını kaydetti. Kadınların böyle bir düzen içinde işinin kolay olmadığına dikkat çeken Yüksekdağ, partilerinin, kadın örgütlerinin önerilerine karşı üzerine düşen sorumluluğu her zaman yerine getirme çabası içinde olduğunu savundu.

Aynı zamanda bir kadın partisi olduklarını dile getiren Yüksekdağ, sayısız kez Meclis çatısı altında kararlı ve ısrarlı bir mücadele yürütüldüğünü belirterek, 50'yi aşkın soru önergesi, 17 araştırma önergesi, 3 kanun teklifi sunulduğunu ifade etti.

Bir barış ve çözüm sürecinden bahsedildiğini ifade eden Yüksekdağ, bu sürecin ilerletilmesi, barışçıl ve demokratik bir temelde çözülmesi için kadınlara kulak verilmesi gerektiğini söyledi.

"Barış mücadelesi içinde yer alan, savaşın acılarını, yıkımını iki üç kat daha fazla yaşayan kadınları dinlememiz gerekiyor." diyen Yüksekdağ, kulak verilmediği için çözüm sürecinin istenildiği hızda ilerlemediğini ifade etti.

Kadınlar anlaşılmadan Alevi açılımının da yapılamayacağını, Kürt sorununun da çözülemeyeceğini dile getiren Yüksekdağ, "Önce anaları dinleyin, kadınları dinleyin. Onlara ses verin, ders vermeyin, anlayın, dinleyin ve öğrenin; gereğini yapın." şeklinde konuştu. (haberler.com)