ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri, 14 Şubat Sevgililer Günü'nde Cevahir Alışveriş Merkezi önünde eylem yaparak, kadına yönelik şiddeti protesto etti.

"Öldüren sevgi istemiyoruz" pankartı açan SKM üyeleri, kalp şeklinde hazırladıkları pankartta kadınların yaşadığı şiddet biçimlerine yer verdi.

Kadınlar, AKP politikalarının ve erkek egemen sistemin kadının yaşam hakkını elinden aldığını, erkeklerin sevgisinin kadınları öldürdüğünü söyledi. "Hediye değil, yaşam hakkı istiyoruz" diyen SKM üyeleri, çevredekilere bildiri dağıttı.

'ERKEK ŞİDDETİNE KARŞI SUSMAYACAĞIZ'

Kadınlar adına açıklama yapan Büşra Mete, kadına yönelik şiddetin 160 ülkede danslarla protesto edileceği bilgisini verdi. "Yeryüzünde her 3 kadından biri dayak, tecavüz, sünnet, taciz, recm gibi şiddetlere maruz kalıyor" diyen Mete, bugün yapılan eylemlerle 1 milyar kadının dayanışma içinde olacağını kaydetti.

'HANGİ HEDİYE BİZE ŞİDDETİ, KADIN KATLİAMLARINI UNUTTURUR'

Alışveriş merkezi önünde eylem yapmalarını "Kapitalizmin önümüze sürdüğü, parlak hediyelerle sevgilimizin bize verdiği değeri, sevgisini ölçtüğümüz bir gün. Alışveriş merkezleri şaşaalı olarak süslenir, alışveriş çılığının önü açılır. Erkeklerin 'görkemli' sevgisi ile sevgimiz bir tek güne sığdırılır" sözleriyle açıklayan Mete, şöyle devam etti:

"Aşk ve sevgi bahanesiyle baskı ve şiddetle iç içe yaşarken, hangi hediye bize şiddeti, kadın katliamlarını unutturur."

Türkiye'de sevgi adına kadına şiddet uygulandığını hatırlatan Mete, "Erkeklerin sevgisi bizi öldürüyor. Erkek şiddetine karşı susmayacağız. Sesimizi birlikte yükselteceğiz" dedi.

'14 ŞUBAT SEVGİLİLER GÜNÜNÜ KUTLAMIYORUZ'

Büşra Mete, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün erkeklerin sevgisi nedeniyle öldürülen, şiddetine, tacizine ve tecavüzüne maruz kalan erkek egemenliğinin yarattığı, 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kutlamıyoruz. Emeğimize, bedenimize ve kimliğimize yönelik suçlar ve saldırılara karşı sesimizi yükseltiyoruz. Hediye değil yaşam hakkımıza dokunmayın diyoruz."

"Yaşasın kadın dayanışması", "Öldüren sevgi istemiyoruz" sloganları atan SKM'liler, alanda bir süre halay çekti, birlikte şarkı söyledi. Eyleme İHD Kadın Komisyonu'ndan kadınlar da destek verdi. (ETHA)