Fransa Kadın Hakları Bakanı Najat Vallaud-Belkacem, "üçüncü kuşak" kadın haklarının geliştirilmesini istiyor.

Bakan, "Üçüncü kuşak, gerçek eşitliktir" diyerek anaokuldan itibaren kız ve erkek çocuklar arasındaki eşitlik üzerine eğitim verileceğini söyledi.

'YASALARCA TANINAN HAKLAR İŞLERLİK KAZANSIZ'

Kadın hakları üzerine bakanlar komitesinin bugün toplanması beklenirken, Europe-1 radyosuna konuşan Kadın Hakları Bakanı Vallaud-Belkacem, savaş sonrası kadınların oy kullanma hakkının tanınması, 70’li yıllarda ise özel hakların (kürtaj hakkı gibi) verilmesi ardından, yasalarca tanınan hakların işlerlik kazanmasını istedi.

Bakan, "2012 yılındayız, rakamlara bakıyoruz, her şey yasalarda yazılı, ama eşitsizlikler de ortada duruyor," diyerek, rakamlara bakıldığında eşitlik konusunda “çok uzakta” olunduğunu kaydetti.

'ZİHİNİYET ÜZERİNDE YETERLİ ÇALIŞMA YAPILMIYOR'

"Gerçek eşitlik" derken üçüncü kuşak haklarda yasaların neden uygulamaya konulmadığına bakılacağını kaydeden Bakan, "işin sert yanına" dokunulacağına işaret etti.

"Yasaların neden uygulanmadığı çok çabuk anlaşılıyor," diyerek sözlerini sürdüren Bakan, çünkü tasarıları onaylamanın ötesinde, zihniyet üzerinde yeterli çalışma yapılmadığına vurgu yaptı.

Aynı zamanda hükümet sözcüsü olan Belkacem, "Eşitsizliklerin kökeninde yatan şey, bazı stereotipler ve her cinsiyeti önceden tasarlanmış bir role hapseden yapılardır," dedi.

ANAOKULDAN İTİBAREN CİNSİYET EŞİTLİĞİ EĞİTİMİ

Eşitsizliklerle mücadele etmek için anaokulunun son bölümünden ilkokulun sonuna kadar, kız ve erkek çocuklar arasındaki eşitlik üzerine bir eğitim verileceğini belirten Bakan, bu eğitimin deneme amaçlı olarak gelecek aylarda beş farklı akademide uygulamaya konulacağını ve gelecek yıl ise genelleştirileceğini kaydetti.

Najat Vallaud-Belkacem, "Değerleri taşımak okulun görevidir, toplumun sürekli olarak gönderdiği eşitsizlik mesajına, stereotiplere karşı durmak okulun görevidir. Okul çok sıklıkla şemaları ve stereotipleri pekiştiriyor ve biz ondan bunlara karşı durmasını istiyoruz," dedi.

Bakan, mevcut cinsiyetçi şiddete karşı mücadelede de okuldan itibaren tedbir alınmasını istediğini belirtti. (anf)