Fransa Entegrasyon Yüksek Kurulu (HCİ), üniversitelerde başörtüsünün yasaklanması çağrısında bulundu. 

Kurulun, hükümet tarafından laikle ilgili yeni yasa tasarısı için ön araştırma yapmakla görevlendirilen Laiklik Gözlemevi’ne sunduğu 12 maddelik rapora, üniversitelerde başörtüsünün yasaklanması ile ilgili maddeyi de eklediği ortaya çıktı.

Fransız medyasına yansıyan raporda Entegrasyon Yüksek Kurulu, yükseköğrenim binaları, araştırma salonları ve sınıflarda başörtüsünün yasaklanmasını istedi.

HCİ Genel Sekreteri Benoît Normand, medyaya yansıyan raporun nisan ayında kurulan Laiklik Gözlemevine sunduklarını hatırlatarak raporun yıl sonundan önce gündeme gelmesini beklemediğini söyledi.

Hükümetin mart ayında Yargıtay’ın özel kurumlarda başörtüsüyle çalışılmasına yeşil ışık yakmasından sonra yeni yasa tasarısı için görevlendirdiği Laiklik Gözlemevi ise böyle bir yasağın söz konusu olmadığının altını çizdi. Gözlemevi Başkanı Jean-Louis Bianco raporunun artık hiçbir yasal sorumluluğu bulunmayan HCİ’yi bağladığının altını çizdi. Gözlemevi Genel Rapörtörü Nicolas Cadene ise bugün için daha acil konuların gündemlerinde olduğunu söyledi.

Fransa’da yüksek öğretim kurumlarında dini ifade ve laiklik üzerine araştırmalarda bulunan Entegrasyon Yüsek Kurulu, bu görevini geçtiğimiz mart ayında Laiklik Gözlemevi’ne devretmişti.

Fransa’da 2004 yılında çıkarılan yasayla orta öğrenim kurumlarında başörtüsü yasaklanmış, üniversiteleri ise bu yasağın dışında tutulmuştu.