1 Kasım seçim beyannamesini açıklayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) bugün de kadın beyannamesini açıkladı. “Özgürlük ve Eşitlik İçin Kadınlar Kazanacak” sloganıyla açıklanan beyannamede her alanda eşit yaşamın kurulması vurgusu öne çıktı.

HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ yaptığı konuşmada “1 Kasım seçimini bizi baraj altında bırakmak için yapıyorlar. Şunu söyleyeyim ki, HDP’nin baraj altında kalması imkansızdır. Saray, kadınların barış iradesinin altında kalacak” dedi.

Evrensel’deki habere göre, Dünya Ticaret Merkezinde yapılan HDP Kadın Beyannamesi toplantısı kadınların coşkulu katılımıyla gerçekleştirildi. Yöresel kıyafetler giyen kadınlar rengarenk halleriyle dikkat çekerken, kadınların heyecanı da toplantıya yansıdı. Toplantıya Emek Partisi Ankara İl Başkanı İlke Işık, Barış Anneleri, Gezi direnişinde yaşamını yitiren Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfe Sarısülük ve  feminist hareketten isimler de katıldı.

‘DEMOKRATİK İRADE TANINMADI’

İlk konuşmayı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Genel Başkanı Selma Irmak Kürtçe olarak yaptı. Irmak, kadınların mücadelesini ve başarısını hiçbir zulmün bitiremeyeceğini söyledi.

Irmak’tan sonra beyannameyi açıklamak için sahneye çıkan Figen Yüksekdağ, 7 Haziran seçimlerinde elde edilen zaferin bir kadın zaferi olduğuna dikkat çekti. “7 Haziran’da ortaya çıkan sonucu, kadın iradesini tanımadılar. Demokratik irademizi tanımayanları biz de tanımayız” diyen Yüksekdağ, 7 Haziran seçimlerinden sonra bir erkek diktatörlüğü çıkmayacağını anlayan AKP’nin, hesabı kadınlara ve halklara kestiğini söyledi. 400 vekil ve başkanlık sistemi için yola çıkan sarayın halkın iradesini çiğnediğini ifade eden Yüksekdağ, “7 Haziran sonuçları sadece bizim için değil tüm toplum için önemliydi. Biz kadınların siyasetteki temsiliyetinin ne olduğunu göstermiş olduk” şeklinde konuştu.

DİRENİŞİ KIRMAK İÇİN ZULMETTİLER

7 Haziran seçimlerinden sonra iktidarın kadınlara “Çocuk doğurun ve askere gönderin” demekten başka bir şey yapmadığını vurgulayan Yüksekdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Saray’ın ihtişamı uğruna gençler katledildi. Kadınlardan iktidara asker yetiştirmeleri istendi. Doğasını, yaşamını, ormanlarını savunan kadınlar devletin zulmüyle karşılaştı. 20 Temmuz’dan bu yana Kürt halkına karşı ilan edilmiş bir savaşta 94 insan katledildi. Analar çocukların cenazesini buzdolabında sakladı.Kadınların direnişini kırmak için bu zulmü yaptılar.”

‘SARAY KADINLARIN İRADESİ ALTINDA KALACAK’

“Bugün inadına barış inadına HDP” diyorsak kazanacağımız içindir diyen Yüksekdağ, "Kadınların inadı inat" dedi. 1 Kasım seçim zaferinin büyük bir kadın zaferi olacağını kaydeden Yüksekdağ, “1 Kasım seçimini bizi baraj altında bırakmak için yapıyorlar. Şunu söyleyeyim ki, HDP’nin baraj altında kalması imkansızdır. Saray, kadınların barış iradesinin altında kalacak. Bize sus diyenler susacak. Biz susmayacağız ve iktidarın savaş siyasetini birlikte yıkacağız” dedi.

‘ÖZ YÖNETİMLERİ KADINLAR İNŞA EDECEK’

Yüksekdağ, HDP’nin yeni bir demokratik sistemin kurucusu olacağını söyleyerek, bu sistemin öncülüğünü kadınların yaptığını ifade etti. Kentlerde, şehirlerde öz yönetim ilan eden kadınların "terörist" ilan edildiğini dile getiren Yüksekdağ, “Etrafları kuşatılıyor, karşılarına katliam, tank, top çıkarılıyor. Oysa o kadınlar demokrasinin ne demek olduğunu gösteriyor bize. Kimsenin cesaret edemediğini yapıyor. Öz yönetimle kadınlar kendi iradesini kuşanıyor” dedi.

EŞ YAŞAM FELSEFESİ

Eş başkanlığı da, “eş yaşam felsefesi” olarak tanımlayan Yüksekdağ, eş başkanlığın HDP ile tarihe yazıldığını söyledi. Her yerde eş yaşam iradesini var etmek istediklerini kaydeden Yüksekdağ, eş başbakanlık, eş cumhurbaşkanlığı, eş muhtarlık gibi her yerde eşitliği esas alan siyaset yürüteceklerini belirtti.Yüksekdağ, “Eşit yaşamı söke söke alacağız” vurgusu yaptı. Çocuk bakımını kolektif hale getireceklerini de ifade eden Yüksekdağ, ücretsiz sosyal destek, barınma evleri, üretimin her alanında kadınların söz sahibi olması gibi ilkeleri gerçekleştireceklerini belirtti. (Evrensel)