Kemal GÖKTAŞ

http://kemal-goktas.blogspot.com/2012/06/bir-iskence-de-yargidan.html

 

İzmir’de Karabağlar Polis Merkezi'nde yediği vahim dayak görüntüleri ortaya çıkan Fevziye Cengiz hakkında açılan davada mahkeme, ”basit yaralama ve memura hakaret etme” suçlarının yanı sıra "görevi yaptırmamak için memura direnme" suçundan da dava açılması gerektiğine karar verdi. İzmir 15. Sulh Ceza Mahkemesi bu nedenle, görevsizlik kararı vererek dosyayı asliye ceza mahkemesine gönderdi. Sulh Ceza'da 6.5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Cengiz, asliye cezada 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Haklarında açılan işkence davası ağır ceza mahkemesine gönderilen sanık polisler ise disiplin cezası olarak 360 TL para cezası almış ve İstanbul'a tayin edilmişlerdi.

 

Polislerin, feci şekilde dövdükleri Cengiz hakkında kendilerinin kollarına vurduğu ve hakaret ettiği iddialarıyla yaptıkları suç duyurusu üzerine açılan dava 15. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davanın duruşmasına tutuksuz sanık Fevziye Cengiz’i savunan üç kadın avukat ile şikayetçi polislerin avukatı katıldı.

 

TANIK BEYANLARIYLA

Duruşmada tanık olarak dinlenen kayınbiraderi Salih Cengiz, olayı görmediğini belirtti. Tanık Aynur G ise Cengiz ile aynı müzikholde garson olarak çalıştıklarını anlatarak, ”Uygulama yapan polisler içeri girdi. Polisler masaya gelip bizden kimlik istedi. Fevziye kimliğinin yanında olmadığını, misafir olarak burada olduğunu belirterek, polislerle tartışmaya başladı ve hakaret etti. Karakolda yaşanan olayları görmedim” dedi. Tanık Arzu G de sanık Fevziye C’nin müzikholde ”Ezgi” adıyla tanındığını, olay günü de polislere hakaret ettiğini öne sürdü. Müzikholde çalışan kadınların soruşturmanın ilk aşamasında Fevziye Cengiz'i tanımadıklarını, müzikholde müşteri olduklarını söylemelerine rağmen duruşmada dinlenen tanıkların bu ifadelerle çelişkili şeyler anlatmaları da dikkat çekti.

 

10 YIL HAPSİ İSTENİYOR

Avukatların beyanlarının ardından Hakim Ayşegül Arslan, dosyanın tetkik edildiğini, araştırılacak başka husus kalmadığını, tanık beyanları doğrultusunda suç vasfının değiştiğini belirterek dosya hakkında görevsizlik kararı verdi. Hakim Arslan, Cengiz'in hakaret suçunu aleni işlediği için istenen cezada 6'da 1 artırım olması gerektiği, ayrıca polis memurlarına direndiği için de 3 yıla kadar hapis öngören TCK'nın 265. maddesinden yargılanması gerektiğine hükmetti. Dosya, nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

 

Karabağlar’daki müzikhollere yönelik 17 Temmuz 2011’de yapılan denetimde, kimliği olmadığı gerekçesiyle eşinin yanından alınarak polis merkezine götürülen Cengiz'in dayak yediğine ilişkin güvenlik kamerasının kaydettiği görüntüler Vatan tarafından ortaya çıkarılmıştı. Cengiz, savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmuş, polisler de mukavemette bulunduğunu öne sürerek, kendisinden şikayetçi olmuştu.