Fransa'nın başkenti Paris dün gece ilginç bir eyleme sahne oldu. Fransız feminist derneği 'Osez le feminisme' üyeleri Paris'teki 200 sokağa verilen erkek isimlerini kadın isimleriyle değiştirdi.

2009 yılında kurulan dernek, eylemin amacını Paris'in kadın Belediye Başkanı Anne Hidalgo'ya Paris'te sokak isimlerinde kadınların olmadığını göstermek olarak açıkladı. Dernekten yapılan açıklamada Paris'teki sokak isimlerinden sadece yüzde 2,6'sına kadınların isminin verildiği belirtildi. Açıklamada bir sokağa ismin verilmesinin onurlandırma amacı taşıdığı hatırlatılarak, "Neden sadece bu ayrıcalığı erkeklere tanıyoruz. Önemli insanlar arasında sadece yüzde 2'lik mi kadın bulabiliyoruz?" sorusu yöneltildi.

Paris Belediyesi'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise Fransa genelinde sokak isimlerinin sadece yüzde 2'sinin kadın ismi olduğu hatırlatıldı. Paris'teki oranın Fransa ortalamasının üzerinde olduğu fakat yine de yetersiz olduğuna değinildi. Belediye, ayrımcılığın sebebi olarak da sokak isimlerinin verildiği dönemde kadın-erkek eşitliğinin bugünkü kadar olmadığına da dikkat çekti. Belediye sözcüsü, 2014'ün Mart ayında Paris Belediye Başkanı seçilen Hidalgo'nun bu konuda çok hassas olduğunu da vurgularken şubat ayında verilen 36 sokak isminin 22'sinin kadın isimleri olduğunu söyledi.

Eylemde Fransa’nın ilk kadın pilotlarından Marie Marvingt, Amerikalı Nobel ödüllü yazar Toni Morrison, eski olimpiyat şampiyonu Micheline Ostermeyer, Fransız matematikçi Marie-Sophie Germain ve ABD'li şarkıcı, insan hakları savunucusu Nina Simone gibi ünlü kadınların isimleri gerçek sokak tabelalarının üzerlerine takıldı. (Kaynak: Haberler.com)