Van'da, nikahsız yaşadığı 6 aylık hamile 17 yaşındaki Eylem Pesen'i bıçakladıktan sonra otomobille üzerinden geçerek öldürmek suçundan tutuklu bulunan 32 yaşındaki Kerem Çakan'ın yargılanmasına devam edildi. Aile ve Sosyal Politiklar Bakanlığının müdahil olarak katıldığı ve bugün karar beklenen duruşma, sanık Çakan'ın getirilmemesi nedeniyle ertelendi.

Kerem Çakan, nikahsız yaşadığı 6 aylık hamile Eylem Pesen'i, 2009 yılı mayıs ayında ağabeyi ile ilişkisi olduğunu öne sürerek, bıçakladıktan sonra otomobille defalarca üzerinden geçerek öldürdü. Tutuklanan Kerem Çakan, ilk duruşmada, "Eşimi çok seviyordum. Ancak, beni ağabeyimle aldattı. Cinayeti nasıl işlediğimi hatırlamıyorum" dedi. Kerem Çakan, daha sonraki duruşmalarda verdiği ifadeyi kabul etmediğini belirtirken, ağır tahrik altında bu cinayeti işlediğini; psikolojik dengesinin yerinde olmadığını iddia etti.

Suçu nasıl işlediğini hatırlamadığını öne süren Çakan, "Ağabeyimle ilişkisi olduğunu düşündüğüm için yaptım. Ancak, bu durum gerçek değil. Bunu ben kafamda kurdum. Hastayım, bunu doktor da teşhis etti. Kafamda böyle kurguladım. O anda yanımda kim olsaydı öldürecektim" diye savunma yaptı.

Sanık Çakan ayrıca 3 yıl psikolojik tedavi gördüğünü, durumunun iyi olmadığını ve ağır tahrik sonucu cinayeti işlediğini öne sürerek, daha önceki ifadesini yineledi. Ağabeyi ile ilişkisi olduğu şüphesiyle eşini öldürdüğünü ve bunun da tahrik kapsamında ele alınması gerektiğini savunan Çakan, ağabeyi Tahir Çakan'ın da yargılanması gerektiğini söyledi. Pesen'in ailesi ise karşı taraftan tehdit aldığını öne sürerek davadan çekilmişti.

DAVA ERTELENDİ

4 yıldır Van 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya dün devam edildi. Geçen duruşmada müdahil olma talebinde bulunup, davaya katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nda Hukuk Müşaviri Gülennur Saitpaşaoğlu ve Van'daki kadın örgütleri duruşmaya katıldı. Duruşma sanık Çakan'ın gelmemesi nedeniyle 19 Mart 2013 tarihine ertelendi.

Duruşmaya katılan, Yaşam Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (YAKA-KOOP) ve Mavigöl Kadın Derneği, “Her gün onlarca kadının şiddete, tacize uğradığı bir ülkede hukuk sisteminin bu kadar ağır işlemesi, kadına yönelik şiddettin artmasına neden olmaktadır” şeklinde konuştu. Kadınların dikkat çektikleri bir diğer konu ise bir Önceki duruşmada Kerem Çakan'ın, diğer kadın cinayetlerinde uygulanan haksız tahrik indiriminden faydalanmak istemesi ve kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin artmasında, adaletin bu denli ağır aksak işlemesinin rolü olduğu belirtildi.

Duruşma ardından müdahil olma başvurusu mahkemece reddedilen Van Kadın Derneği, bir açıklama yaptı. VAKAD, duruşmaların sürekli ertelenmesinin nedeninin zaman aşımına zemin hazırlamak olduğunu belirterek, “2009 yılından beri  süregelen ve sonuçlanmayan  duruşmalar hukuk sistemine karşı olan güvenimizi derinden sarsmaktadır. Her gün onlarla kadının şiddete, tacize uğradığı bir ülkede hukuk sisteminin bu kadar ağır  işlemesi, kadına yönelik şiddettin artmasına neden olmaktadır. Önceki duruşmada Kerem Çakan'ın, diğer kadın cinayetlerinde uygulanan haksız tahrik indiriminden faydalanmak istemesi de manidardır. Kadına yönelik şiddetin, kadın cinayetlerinin artmasında, adaletin bu denli ağır aksak işlemesinin rolü çok büyüktür. Kamuoyunu bu konuya duyarlı olmaya çağırıyoruz. Kadın cinayetlerine tanığız, takipçisiyiz” ifadelerinde bulundu. (Haberler.com, ANF, Jinha)