EVRİM ALATAŞ KİMDİR?

Evrim Alataş (d. 15 Nisan 1976 - ö. 12 Nisan 2010), Kürt yazar, gazeteci, eleştirmen ve insan hakları savunucusudur.

1976 yılında Malatya'nın Akçadağ ilçesinin Gölpınar köyünde Kürt ve Alevi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlkokul ve ortaokula doğduğu köyde devam ettikten sonra eğitimini İstanbul'da sürdürdü. 1994 yılında gazeteciliğe başladı. Sırasıyla Yeni Politika, Demokrasi, Özgür Bakış, Ülkede Özgür Gündem gibi gazetelerde muhabir ve sonrasında da editör olarak görev aldı. Ardından Evrensel Gazetesi, Birgün ve Özgür Politika'da aralıklarla köşe yazarlığı yaptı. Esmer Dergisi, Birikim, Amargi, Siyahi ve Tiroj başta olmak üzere birçok dergide makaleleri yayınlanan Alataş, Radikal Gazetesi'nin "Radikal İki" adlı pazar ekinde ve en son Taraf Gazetesi'nde "Kürtler Vadisi" isimli köşesinde yazılar yazdı. Türkiye'nin temel meselesi olan Kürt meselesi ve Kürt halkının sorunlarıyla yakından ilgilendi.

“Mayoz Bölünme Hikayeleri” adlı kitabı 2003 yılında Aram Yayınları tarafından yayımlandı. Yazdığı ve katkıda bulunduğu kitaplarında Kürt coğrafyasında yaşanan çatışmalı dönemin traji-komik öykülerini derleyerek bir kara mizah yaratmıştır.

Sinema yönetmeni Miraz Bezar'la birlikte, Diyarbakır üzerinden Kürt dünyasını ve savaş mağduru çocukları konu edinen bir hikâye oluşturdu. “Min Dît” (Ben Gördüm) adıyla uzun metrajlı çekilen filmin galası 2009 baharında Diyarbakır’da yapıldı. 46. Altın Portakal Film Festivali'ne katılan film, Behlül Dal En iyi Öykü Ödülü'ne layık görüldü.

Alataş’ın “Her Dağın Gölgesi Deniz’e Düşer” adıyla kaleme aldığı çalışması 2009 yılının Ağustos ayında İletişim Yayınları'ndan çıktı.

Evrim Alataş, 12 Nisan 2010 tarihinde uzun süredir mücadele ettiği kanser hastalığına yenilerek Diyarbakır'da bulunan evinde yaşama veda etti.

Evrim Alataş'ın cenazesi, Diyarbakır'da düzenlenen törenin ardından vasiyeti üzerine doğduğu köy Gölpınar'da toprağa verildi.

YILDIRIM TÜRKER'E EVRİM ALATAŞ ÖDÜLÜ

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) öğrencileri, bu yıl ilk kez verilecek olan "Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü" için gazeteci-yazar Yıldırım Türker'i seçti.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF), geçtiğimiz yıl 12 Nisan'da uzun süredir mücadele ettiği hastalıktan aramızdan ayrılan gazeteci Evrim Alataş adına "Ayrımcılığa Karşı Ödül" veriyor.

Tüm İLEF öğrencilerine açık olan Ayrımcılığa Karşı Dersler kapsamında, eğitim içeriğinin tamamlayıcı bir parçası olarak tasarlanan "Ayrımcılığa Karşı İLEF Evrim Alataş Ödülü" bu yıl ilk kez verilecek.

Ayrımcılık konusunda duyarlı, sıradanlaşıp doğallaşan ve görünmezleşen ayrımcılığı görünür kılan, bu konuda yeni ve farklı bakış açıları geliştiren, ayrımcılık karşıtı bir dil ve toplum tahayyülünün oluşmasına katkıda bulunan medya mensuplarına verilmesi amaçlanan ödülün bu yılki sahibi Radikal gazetesi yazarı Yıldırım Türker.

Türker ödülünü 11 Nisan (Pazartesi), saat 14.00'de İLEF Mahmut Tali Öngören Salonu'nda düzenlenecek törenle alacak.

EVRİM ALATAŞ ANILIYOR

Gazeteci Yazar Evrim Alataş, vefatının birinci yıldönümünde düzenlenecek etkinliklerle anılacak.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin katkısıyla Kürt Yazarlar Derneği’nce ve arkadaşlarınca bir anma programı hazırlandı.

10 Nisan Pazar günü Alataş’ın Malatya’daki mezarı başında bir anma yapılacak. 11 Nisan Pazartesi günü saat 12.00’de Kürt Yazarlar Derneği üyeleri Evrim Alataş anısına Barış Ormanı’nda fidan dikecek.

Aynı gün saat 19.00’da da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda bir anma programı düzenlenecek. BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürt Yazarlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Lal Laleş birer konuşma yapacak. Gecede şair Kawa Nemir de şiir okuyacak. Gecede sanatçı Mikail Aslan, Rojda dinleti verecek, Dengbêj Cafer de klamlarını dillendirecek.

DEMOKRAT HABER