27 kadın 2015'in Ocak ayında öldürüldü; 7 kadına cinsel istismarda bulunuldu,  24 kadına zorla fuhuş yaptırıldı; 36 kadın ve kız çocuğu yaralandı; 13 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu.

Bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler Ocak’ta 27 kadın öldürdü; 7 kadına cinsel istismarda bulundu; 24 kadına zorla fuhuş yaptırdı; 36 kadın ve kız çocuğunu yaraladı; 13 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

CİNAYET

Erkekler Ocak’ta 15 ilde 27 kadını öldürdü. Bu 27 kadının yanısıra altı ilde yedi kadın dövülerek, boğularak ya da bıçaklanarak öldürülmüş halde bulundu. Bu yedi cinayette faillerin kim olduğu tespit edilemedi.

Ocak ayında öldürülen 27 kadının yüzde 48’ini kocaları öldürdü: sekiz kadını kocaları, üç kadını imam nikahlı kocaları, iki kadını ayrı yaşadıkları kocaları, ikisini eski kocaları, üçünü babaları, ikisini sevgilileri, ikisini damadı birisini nişanlısı, birisini erkek bir akrabası, birini tanıdığı bir erkek öldürdü. Bir kadın ise kimliği henüz tespit edilemeyen erkeklerce öldürüldü. Kadınların yüzde 15’i boşanmak istediği ya da barışma teklifini reddettiği için öldürüldü. İki kadın ise çıkarttıkları koruma kararına rağmen öldürüldü.

Öldürülen kadınlardan biri erken yaşta zorla evlendirilmişti. Evi içi şiddet ve yaralama suçlarından sabıkası bulunan kocası, cinayetten sonra işine giderken yakalandı.

Cinayetlerin yüzde 52’sinde ateşli silahlar, yüzde 33’ünde bıçak kullanıldı: Sekiz kadın tabancayla, altısı tüfekle, dokuzu bıçakla, ikisi darp edilerek, biri sert bir cisimle darp edilerek, biri boğularak öldürüldü.
Cinayetlerin ardından katillerin yedisi intihar etti, dördü kolluk kuvvetlerine teslim oldu.
Ocak ayında kadın katlinin yaşandığı iller Adana, Aksaray, Ankara (3), Antalya (2), Balıkesir, Bolu, Eskişehir, Hatay, İstanbul (7), İzmir (2), Kırklareli, Kocaeli (2), Malatya, Tekirdağ ve Urfa.

CİNSEL İSTİSMAR 

Erkekler Ocak’ta yedi kadın ve kız çocuğuna cinsel istismara bulunuldu, 24 kadına zorla fuhuş yaptırdı.


ŞİDDET – YARALAMA

Erkekler Ocak’ta 18 ilde 36 kadın ve kız çocuğunu yaraladı.
Yaralama vakalarının yüzde 14’ü kadınların çıkarttıkları koruma kararlarına ya da resmi mercilere şikayette bulunmalarına rağmengerçekleşti.

Kadınların yüzde 8’i boşanmak istediği için şiddet ve yaralama saldırılarına maruz kaldı.
Kadınların yüzde 72’si kocalarından şiddet gördü: 24 kadını kocaları, ikisini ayrı yaşadıkları kocaları, ikisini sevgilileri, ikisini eski sevgilileri, birini eski kocası, birini akrabası, birini annesinin eski sevgilisi, birini babası, birini oğlu yaraladı. Sokakta iki erkeğin şiddetine maruz kalan bir kadının ise saldırganlarla ilişkisi haberlerde belirtilmedi.

Yaralama vakalarının yüzde 19,5’i bıçak ve ateşli silahlarla gerçekleştirilenağır yaralama vakalarıydı: 27 kadın darp edildi, ikisi bıçakla, beşi ateşli silahlarla, biri merdivenden atılarak, biri boğularak yaralandı.

Karısını yaralayan erkeklerden biri cezaevinden kaçmıştı.
Yaralama vakalarının yaşandığı iller Adana (2), Ankara, Antep, Çorum, Diyarbakır, İstanbul (4), İzmir (2), Kayseri (2), Kilis, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Sakarya (2), Samsun ve Trabzon (12).

TACİZ

Erkekler Ocak’ta 13 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu. Tacizcilerin yüzde 53’ünü kadınların tanımadığı erkekler oluşturdu: yedi kadın ve kız çocuğunu tanımadıkları erkekler, ikisini babaları, ikisini öğretmenleri, birisini üvey babası, birisini komşusu taciz etti.

Tacizlerin yüzde 38,5’i kadınların evinde gerçekleşti (zorla girme, gözetleme ya da tanıdık erkeklerce): beş kadın ve kız çocuğu evlerinde, üçü sokakta, ikisi okulda, biri işyerinde, biri camide, biri internette yaşandı.

Tacizcilerden biri taciz ettiği kadını gasp etti. Bir tacizci ise daha önce farklı bir taciz suçundan iki ay hapis yatmıştı. Ocak’ta tacizcilerin yaşları 26 ila 80, taciz edilen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 56 arasında değişti. Taciz vakalarının yaşandığı iller Ankara (2), Antalya (2), Antep, İstanbul (3), Kocaeli (2), Konya, Trabzon ve Zonguldak.

ŞİDDETİN DOĞURDUĞU ŞİDDET

Adana’da 32 yaşında bir kadın, kendini savunmak için sistematik şiddet gördüğü kocasını bıçakla yaraladı. Olaydan sonra evden kaçan kadın, sağlık ekiplerini arayarak olayı bildirdi.

BÖLGELERE GÖRE


Ocak ayında 107 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, cinsel istismar ve yaralama vakası basına yansıdı.
107 vakadan 27’si Marmara, 14’ü Akdeniz, 12’si İç Anadolu, 25’i Karadeniz, altısı Ege, altısı Güneydoğu Anadolu, 17’si Doğu Anadolu’da yaşandı.