bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Mart’ta 14 kadın, iki erkek ve bir bebeği öldürdü; 16 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 28 kadına cinsel tacizde bulundu; 25 kadın ve kız çocuğunu yaraladı.

Saldırganlar hakkında çıkardıkları tedbir kararlarına rağmen iki kadın öldürüldü, dört kadın yaralandı. Dört kadın boşanmak istedikleri için öldürüldü. Kadınlar yüzde 81’i tanıdıkları erkeklerce tecavüze uğradı. Erkek şiddeti en çok İstanbul’da yaşandı.

2013’ün ilk iki ayında 33 kadın, altı erkek, üç çocuk ve bir bebek öldürdü; 38 kadına tecavüz etti; 65 kadına ve iki bebeğe şiddet uyguladı; 45 kadını taciz etti.

CİNAYET

Erkekler Mart’ta 11 ilde 14 kadın, iki erkek ve bir bebeği öldürdü.

Yedi kadın kocaları, biri kocasının tuttuğu bir erkek, ikisi damadı, ikisi sevgilisi, biri eski sevgilisi, biri kocasının annesi tarafından öldürüldü. Bir erkek cinayetten sonra intihar etti, biri intihara teşebbüs etti.

Bir erkek, karısını uzaklaştırma kararına rağmen; bir diğeri eski sevgilisini koruma kararına rağmen öldürdü. Dört kadın boşanmak istediği için, biri kıskançlık bahanesiyle öldürüldü.

Mart’ta öldüren erkeklerin yaşları 27 ila 74, öldürülen kadınların yaşları 27 ila 60 arasında değişti. Altı kadın silahla, sekiz kadın bıçakla öldürüldü.

Kadın katlinin yaşandığı iller Ankara (2), Antalya, Antep, Edirne, Hatay, İstanbul (2), İzmir (2), Kocaeli (2), Manisa (1) ve Muğla (1).

TECAVÜZ

Erkekler Martta sekiz ilde 16 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti veya tecavüz girişiminde bulundu. Dört kadın bunun yanı sıra darp edildi, biri gasp edildi.

13 kadın ve kız çocuğu tanıdıkları erkekler, beşi tanımadıkları erkeklerce tecavüze uğradı.

Tecavüzlerin yedisi sokakta, beşi evde, ikisi kadınların alıkonulduğu mekanlarda, biri otelde, biri kuaförde yaşandı. Sokakta yaşanan iki olayda MOBESE kameraları bozuk ya da kör noktası olduğu için tespit tecavüzcüler edilemedi, bir kadına polis “Sen en iyisi sus” dedi.

Tecavüzcülerden biri tutuklandı, üçü gözaltına alındı, ikisi serbest bırakıldı. Serbest bırakılan bir erkek, kaçırıp işkence yaptığı ve tecavüz girişiminde bulunduğu bir kadını ölümle tehdit ediyor.

İki kadına eski kocaları, ikisine arkadaşları, birine ablasının kocası, birine kızının eski sevgilisi, birine kuaförü, birine servis şoförü, üçüne internetten tanıştığı bir erkek tecavüz etti.

Mart’ta en çok tecavüz İstanbul’da yaşandı: Ankara, Antalya, İstanbul (5), İzmit, Mersin (3), Muğla, Samsun (3), Urfa

TACİZ

Erkekler Mart’ta sekiz ilde 28 kadına cinsel tacizde bulundu.

En çok taciz İstanbul’da yaşandı. Aydın (3), Bolu, Bursa, İstanbul (16), İzmir, Tekirdağ, Urfa ve Zonguldak’ta yaşanan taciz vakalarının dışında iki kadın telefon, bir kadın twitter aracılığıyla tacize uğradı.

11 kadın tanımadıkları erkeklerin, ikisi sağlık personelinin, biri komşusunun, 14 kadın kendisini din insanı olarak tanıtan erkeklerin tacizine uğradı.

Taciz vakalarının beşi sokakta, biri evde, biri alışveriş merkezinde, ikisi hastanede, dördü telefon ve internette yaşandı.

Tacizcilerden biri tutuklandı, ikisi serbest bırakıldı, üçü tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldı, diğerleri kaçtı.

Tacizcilerin yaşları 24 ila 67 arasında değişti.

ŞİDDET- YARALAMA

Erkekler Mart’ta 14 ilde 25 kadın ve kız çocuğunu yaraladı.

Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. İki kadın uzaklaştırma kararına, bir kadın koruma kararına, biri ise sığınmaevinde kalmasına rağmen erkek şiddetine maruz kaldı.

12 erkek kadınları darp etti, dokuzu bıçakla yaraladı, karısını boğarak öldürmeye çalışan bir erkek kadının öldüğünü zannederek polise teslim oldu.

19 kadını kocaları, üçünü sevgilileri, birini tanımadığı bir erkek, ikisini babaları yaraladı.

İki erkek tutuklandı, üçü çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı.

Mart’ta şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 18 ila 67, şiddet gören kadınların yaşları 19 ila 45 arasında değişti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller: Adana (2), Antalya (2), Antep, Bursa (2), Edirne (2), İstanbul, Kayseri, Kocaeli (3), Mersin, Muğla, Samsun, Siirt, Sivas (3), Trabzon (4).

BÖLGELERE GÖRE

Mart’ta 24 ilde 80 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı. En çok şiddet İstanbul’da yaşandı.

80 erkek şiddeti vakasının 36’siMarmara, 11’i Akdeniz, onu Ege, onu Karadeniz, yedisi İç Anadolu, altısı Güneydoğu Bölgelerinde yaşandı. (bianet)