Erkekler Haziran'da 10 kadına cinsel saldırıda bulundu, 47 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu. İstismarcılar arasında öğretmenler, müdür yardımcıları yer aldı.

2016’nın ilk 6 ayında erkekler en az 135 kadın öldürdü, 41 kadına cinsel saldırıda bulundu, 71 kadını taciz etti, 290 kız çocuğuna cinsel istismarda bulundu, 183 kadına şiddet uyguladı.

CİNAYET

Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, Erkekler Haziran’da 22 kadın ve yanlarındaki iki erkek ile iki çocuğu öldürdü.

Bu cinayetlerin yanı sıra cinayet sonucu öldürülmüş iki kadının cesedi bulundu ancak failler henüz belirlenemedi.  Bir kadının ise intihar ettiği öne sürüldü.

Kadınların yüzde 23’ü ayrılmak/boşanmak istedikleri için öldürüldü. Boşanma davası süren bir kadın, kocası hakkında suç duyurusunda bulunduktan sonra öldürüldü.

Kadınların yüzde 82’sini eski veya mevcut partnerleri öldürdü: Üç kadını eski kocası, bir kadını dini nikahlı eski kocası, 13’ünü kocaları, birini sevgilisi, birini sosyal medyadan tanıştığı bir erkek, birini kendini polis olarak tanıtarak evine giren bir erkek, birini eniştesi, bir kız çocuğunu ise cinsel saldırıda bulunan  kuzeni öldürdü.

Cinayetlerin yüzde 41’i ateşli silahlarla, yüzde 45’i bıçakla ilendi: Altı kadın tabancayla, üçü tüfekle, 10’u bıçakla, ikisi boğularak, biri darp edilerek öldürüldü.

Kadın cinayetlerinin yaşandığı iller Ankara (2), Antalya (2), Antep (2), Elazığ (1), Iğdır (1), İstanbul (3), İzmir (2), Kocaeli (2), Manisa (1), Mersin (1), Muğla (2), Sakarya (1), Van (1) ve Yalova (1).

CİNSEL SALDIRI

Erkekler Haziran’da 10 kadına cinsel saldırıda bulundu.

Medyaya yansıyan haberlere göre, 10 cinsel saldırı vakasında fail olarak yer alan 11 saldırgandan sadece üçü tutuklandı. Cinsel saldırı mağduru kadınlardan ikisi saldırgan erkekler öldürdü, her iki kadın da tutuklandı.

Tecavüze maruz kalan kadınların yüzde 20’si T.C. vatandaşı değildi.

Cinsel saldırıda bulunanlardan üçünün ise daha önce cinsel saldırıdan sabıkası vardı.

Kadınlardan birine eski sevgilisi, birine bindiği minibüsün şoförü, birine şikayet için gittiği karakoldaki polis memuru, birine sevgilisinin arkadaşı, ikisine yeni tanıştığı erkekler, birine arkadaşı, ikisine ise tanımadığı erkekler cinsel saldırıda bulundu.

Cinsel saldırganların dördü kadınların alıkonulduğu evlerde, ikisi kadınların evlerinde, biri hastanede, biri otoparkta, biri sokakta yaşandı. Bir cinsel saldırı vakasının gerçekleştiği mekan haberlerde belirtilmedi.

Cinsel saldırıda bulunanların yaşları 19 ila 60, saldırıya uğrayan kadınların yaşları 18 ila 42 arasında değişti.

Haziran’da cinsel saldırı olaylarının yaşandığı iller Antalya (1), Eskişehir (1), İstanbul (2), İzmir (2), Konya (2), Maraş (1) ve Zonguldak (1).

SEKS İŞÇİLİĞİNE ZORLAMA

Erkekler, Antalya’da ve Muğla’da ise 24 kadına zorla seks işçiliği yaptırdı. Kadınların yüzde 79’u T.C. vatandaşı değildi.

ÇOCUK İSTİSMARI

Erkekler Haziran’da 47 kız çocuğuna cinsel istismar ve cinsel saldırıda bulundu.

Kız çocuklarının yüzde 72’si öğretmenleri tarafından taciz edildi. Kız çocuklarının yüzde 76,5’i okullarında cinsel istismara maruz kaldı.

47 kız çocuğunun cinsel istismara uğradığı 16 vakada sadece 12 erkek tutuklandı. 2 erkek adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 12 erkek doğrudan serbest bırakıldı. Üç erkek hakkında soruşturma açıldı. 4 erkek hakkındaki adli süreç medyaya yansımadı.

Kız çocuklarının yüzde 13’ü cinsel saldırıya uğradı, yüzde 4’ü ise dijital tacize maruz kaldı.

34 kız çocuğuna öğretmenleri, birine okuduğu lisedeki müdür yardımcısı, ikisine okudukları lisenin kurucusu, birine eski sevgilisi, birine kardeşinin arkadaşı, birine sevgilisi, birine tanıdığı bir erkek, altısına tanımadıkları erkekler cinsel istismarda bulundu.

36 kız çocuğu okullarında, ikisi sosyal medyada, biri alıkonulduğu evde, biri kendi evinde, biri minibüste, biri ormanlık alanda, biri sokakta cinsel tacize maruz kaldı. Dört cinsel istismar olayının gerçekleştiği mekan haberlerde yer almadı.

Kız çocuklarına cinsel istismarda bulunanların yaşları 16 ila 60, kız çocuklarının yaşları 10 ila 17 arasında değişti.
Haziran’da kız çocuklarına yönelik cinsel istismar vakalarının medyaya yansıdığı iller Adana (13), Antalya (1), Aydın (2), Bilecik (1), Denizli (1), İzmir (19), Kastamonu, Manisa (2), Sakarya (1), Samsun (2) ve Uşak (2).

TACİZ

Erkekler Haziran’da dokuz kadına cinsel tacizde bulundu.

Taciz olaylarının üçü sokakta, ikisi işyerinde, biri evde, biri mağazada, biri toplu taşımada gerçekleşti.

Kadınların yüzde 66’sı tanımadıkları erkeklerce taciz edildi. Altı kadına tanımadıkları erkekler, birine çalıştığı lisenin müdürü, birine ders aldığı öğretim görevlisi, birine işyerinden tanıdığı bir erkek tacizde bulundu.

Taciz vakalarının altısı fiziksel taciz, ikisi sözlü taciz, biri ise gözetleme şeklinde gerçekleşti.

Tacizcilerin yaşları 28 ila 43, tacize uğrayan kadınların yaşları 20 ila 42 arasında değişti.

Taciz olaylarının yaşandığı iller Adana (1), Bolu (1), Giresun (1), İstanbul (3), İzmir (1), Manisa (1) ve Niğde (1).

ŞİDDET- YARALAMA

Erkekler Haziran’da 32 kadına şiddet uyguladı.

Kadınların yüzde 12,5’i boşanmak/ayrılmak istediği ya da erkeklerin barışma/ilişki/evlilik tekliflerini kabul etmedikleri için şiddete maruz kaldı.

Daha önce karısını öldürtmeye teşebbüs ettiği için 20 yıl hapis cezasına çarptırılan bir erkek cezaevinden kaçarak tehditlerine devam etti.

Hakkında 27 kez uzaklaştırma kararı çıkartılan erkek, karısını üzerine kaynar çay dökerek yaraladı, ardından serbest bırakıldı.
Bir erkek, hakkındaki uzaklaştırma kararına rağmen karısına işkence yaptı.

İki kadın ise sistematik şiddet gördükleri erkekleri öldürdü.

Kadınların yüzde 81’i eski veya mevcut partnerlerinden şiddet gördü: Bir kadına babası, bireine dini nikahlı kocası, 15’ine kocaları, beşine sevgilileri, dördüne eski kocaları, birine eski sevgilisi, birine eski damadı, birine kardeşi, ikisine oğlu, birine ise trafikte çarpıştıkları aracın şoförü ile şoförün babası şiddet uyguladı.

Kadınların yüzde 37,5’i ölüme sebebiyet verebilecek şekilde şiddet gördü: Sekiz kadın bıçakla, 15’i darp edilerek, biri işkenceyle, biri üzerine kaynar çay dökülerek, biri tabancayla, biri tüfekle yaralandı. Bir erkek evlenmeyi reddeden sevgilisinin arabasını yaktı. Üç erkek kadınları (ikisini bıçakla tehdit) tehdit etti. Bir erkek karısının içinde olduğu evi yaktı.

Haziran’da şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 22 ila 57, şiddete maruz kalan kadınların yaşları 22 ila 52 arasında değişti.
Şiddet vakalarının medyaya yansıdığı iller Adana (1), Aksaray (4), Ankara (1), Antalya (4), Aydın (1), Bitlis (1), Bursa (1), Elazığ (1), Erzincan (1), Eskişehir (1), İstanbul (2), Kocaeli (4), Malatya (1), Mersin (1), Osmaniye (1), Sakarya (1), Sinop (1) ve Trabzon (5).

BELGELERE GÖRE

Haziran’da toplam 144 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, cinsel saldırı ve yaralama vakası basına yansıdı.
Bunların yüzde 40’ı Ege, yüzde 21’i Akdeniz, yüzde 15’i Marmara, yüzde 8,5’i İç Anadolu, yüzde 8,5’i Karadeniz, yüzde 5’i Doğu Anadolu, yüzde 1,5’i Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşandı. (ÇT)

(Kaynak: Bianet)