Bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre erkekler Aralıkta 12 kadın öldürdü, 14 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti, 17 kadını yaraladı, 15 kadını taciz etti.

Üç kadın uzaklaştırma kararı ve polise verdikleri şikayet dilekçelerine rağmen öldürüldü. Bir kadın uzaklaştırma kararına rağmen şiddet gördü, biri sığınma evinde dövüldü.

En çok şiddet İstanbul'da yaşandı.

2012'nin ilk 11 ayında toplam 147 kadın öldürüldü, 123 kadın tecavüze, 208 kadın şiddete, 126 kadın tacize maruz kaldı.

ERKEKLER ARALIKTA 12 KADIN ÖLDÜRDÜ

Erkekler Aralıkta 12 kadın öldürdü. Erkeklerden ikisi cinayetin ardından intihar etti, biri polise teslim oldu. En çok cinayet İstanbul'da gerçekleşti.

Üç cinayet çıkarılan uzaklaştırma kararına ve kadınların polise defalarca şikayette bulunmasına rağmen engellenemedi. Bir kadın eski sevgilisi hakkında çıkarttığı uzaklaştırma kararına, iki kadın ise sevgilileri hakkında verdikleri onlarca şikayet dilekçesine rağmen öldürüldü.

Kocasından şiddet gören iki kadın ve tecavüzcüsü cezasız kalan bir kadın intihar etti.

Aralıkta kadınları en çok kocaları öldürdü. Beş kadını kocaları, birini boşanma davası devam eden kocası, birini imam nikahlı kocası, ikisini sevgilileri, birini eski sevgilisi, birini müşterisi, birini "namus" bahanesiyle ailenin erkekleri öldürdü.

Cinayetlerden altısı ateşli silahlarla, üçü bıçakla, ikisi boğarak, biri baltayla işlendi.

Kadın katlinin yaşandığı iller Adana, Ardahan, Batman, Bursa, Diyarbakır, İstanbul (3), Kayseri, Konya, Mardin ve Van.

Öldüren erkeklerin yaşları 23-60, katledilen kadınların yaşları 19-57 arasında değişti.

ARALIKTA DOKUZ İLDE 14 KADIN VE KIZ ÇOCUĞU TECAVÜZE UĞRADI

Aralıkta erkekler dokuz ilde 14 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti. En çok tecavüz İstanbul'da yaşandı. Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul (5), İzmir, İzmit, Urfa (2) ve Yalova.

Kadınlara en çok tanıdıkları erkekler tecavüz etti. İki kadına arkadaşları, iki kadına kendisini hoca olarak tanıtan bir erkek, birine kocası, birine arkadaşının kocası, birine kardeşinin kocası, birine ev sahibi, birine kendisini uzun süredir taciz eden bir erkek, birine komşusu, bir kız çocuğuna kaldığı devlet kurumu görevlileri, üç kadına ise tanımadıkları erkekler tecavüz etti.

Kadınların altısı evlerinde, üçü alıkonuldukları evlerde, biri hastanede, biri ofiste, biri ormanda, ikisi kendisini hoca olarak tanıtan kişinin evinde tecavüze uğradı.

Tecavüzler sonucu 69 erkek gözaltına alındı, dördü tutuklandı, biri izinli çıktığı cezaevine geri gönderildi. Ayrıca kendisini korumak için tecavüzcüsünün cinsel organını kesen bir kadın da gözaltına alındı.

Tecavüzcülerin yaşları 21-36, tecavüze uğrayanların yaşları 13-54 arasında değişiyor.

13 İLDE 17 KADIN YARALANDI

Erkekler Aralıkta 13 ilde 17 kadını yaraladı. İki kadın saldırganlarına karşı uzaklaştırma kararına rağmen şiddet gördü. Bir erkek sığınma evindeki kızını dövdü. Kadınlar en çok kocalarından şiddet gördü. 10 kadını kocaları, ikisi babaları, biri eski kocası, biri imam nikahlı kocası, biri iş arkadaşı, biri sevgilisi, biri tanımadığı erkeklerden şiddet gördü.

14 kadın darp edildi, üçü bıçakla, biri kuru sıkıyla yaralandı. Yedi kadın hastaneye kaldırıldı. Bir kadın, gördüğü şiddete dayanamadığını söyleyerek kendini yakmaya çalıştı.

Aralıkta yaşanan 18 erkek şiddeti vakasında, iki erkek gözaltına alındı, biri tutuklandı, biri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı, biri izinli çıktığı cezaevine geri gönderildi, biri üç ay adli kontrol, biri uzaklaştırma cezasına çarptırıldı.

En çok şiddet İstanbul'da yaşandı. Aralıkta erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana, Adıyaman, Alanya, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, İstanbul (3), Kayseri, Kocaeli (2), Konya, Kütahya ve Sakarya (2).

TACİZ

Kasımda erkekler altı ilde 15 kadına cinsel tacizde bulundu. Taciz olaylarının sonucunda dört erkek gözaltına alınıp serbest bırakıldı, ikisi tutuklandı.

Kadınları en çok tanımadıkları erkekler taciz etti. 11 kadını tanımadıkları erkekler, birini öğretmeni, birini eski kocası, birini okul yurdu görevlisi, birini restoran çalışanı taciz etti.

Dört kadın telefon aracılığıyla, sekizi apartman girişleri ve asansörlerde, biri evde, biri hastanede, biri okul yurdunda, biri lokantada, biri muayenehanede tacize uğradı.

ŞİDDETİN EN ÇOK YAŞANDIĞI İL İSTANBUL

Aralıkta 24 ilde 58 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı. En çok şiddet yine Marmara Bölgesi'nde gerçekleşti.

58 şiddet vakasının 29'u Marmara, yedisi İç Anadolu, yedisi Akdeniz, yedisi Güneydoğu Anadolu, üçü Karadeniz, üçü Doğu Anadolu, ikisi Ege bölgelerinde yaşandı.

Şiddetin en çok yaşandığı şehir İstanbul oldu.