Erkekler kasımda 18 kadını öldürdü, 15 kadını yaraladı. Dokuz çocuk ve beş kadın tacize, altı çocuk ve üç kadın tecavüze maruz kaldı. Cinayetlerden beşi namus / töre gerekçesiyle işlendi. Beş kadın kocası ya da sevgilisinden ayrılmak istediği için öldürüldü.

bianet'in gazetelerden, internet sitelerinden ve haber ajanslarından derleyerek hazırladığı çeteleye göre, erkekler kasımda en az 18 kadını öldürdü, 15 kadını yaraladı.

Dokuz çocuk ve beş kadın tacize, altı çocuk ve üç kadın tecavüze maruz kaldı.

Olaylar sırasında yedi erkek ve dört çocuk öldü, dört erkek ve iki çocuk da yaralandı.

21 erkek ve bir çocuk cinayet, 15 erkek ve bir çocuk yaralama suçundan; 37 erkek ise taciz ve tecavüz suçlarından hâkim karşısına çıktı.

bianet'in haberlerden yararlanarak oluşturduğu çeteleye göre, erkekler ekimde 23, eylülde 17, ağustosta 35, temmuzda 23, haziranda 10, mayısta 16, nisanda 25, martta 20, şubatta 14, ocakta 16; 2009'da 198 kadını öldürmüştü. Geçtiğimiz yıl kasım ayında 28 kadın öldürülmüştü.

1 KASIM

Yaralama

İzmir'de M.A.S. (78), kızı H.Ö.'yü (52) tüfekle yaraladı. M.A.S., gece evin bahçesindeki koyun ağılında köpeklerin havlaması üzerine dışarıda hırsız var sandığını ve kendisini ziyarete gelen kızını yanlışlıkla vurduğunu söyledi.

2 KASIM

Tecavüz

Kütahya'da, amcasının kızı G.Y.'ye tecavüz edip hamile kalmasına neden olan A.Y. tutuklandı. G.Y.'nin bebeği kürtajla alındı.

Antalya'daki bir otelde tatil yaparken üvey kızı O.F.'ye (17) cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan Rus Emniyet Müdürü I.K, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İzmir'deCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karabağlar İlçe Yönetim Kurulu üyesi M.M.E. (50), CHP yönetimindeki Karabağlar Belediyesi'nde iş bulmayı vaat ettiği S.Ö.'ye (25) tecavüzle suçlanıyor. Eşinden ayrılan bir çocuk annesi S.Ö. ve ailesinin şikayetiyle savcılığa taşınan iddia üzerine M.M.E., ilçe yönetiminin talebi üzerine yönetim kurulundan ve CHP'den istifa etti.

Cinayet

Gaziantep'te seks işçisi olarak çalıştıklarını öne sürdüğü iki kızı ile kızının, onlara bu işi yaptırdığını iddia ettiği kocası M.T.'yi öldüren M.K. ile oğlu H.K. tutuklandı. M.K., kızlarını eve çağırıp nasihat ettiğini söyledi.

3 KASIM

Taciz

Bursa'da annesiyle yaşayan T.O. (13), kaçırıldığı evde M.O. (21), M.P. (27) ve K.L.'nin (24) tacizine uğradı. Sokağa bırakılan T.O. yaşadıklarını annesine anlatınca gözaltına alınan üç kişiden ikisi tutuklandı. T.O. annesinden alınıp Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından yurda yerleştirildi.

Antalya'da lise öğrencileri S.K.(16) ve G.N.'yi (16) okul çıkışında takip edip elle tacizde bulunan E.K. (30) suçüstü yakalandı.

Cinayet

Gaziantep'te fayans ustası U.B. (22), tamirat için evine gittiği iki çocuk annesi N.D'yi (38) bıçaklayarak öldürdü.

İstanbul'da M.S.G, sevgilisi Y.K.'yi (32) sokak ortasında dövdükten sonra başına tabancayla ateş ederek öldürdü. Sekiz aylık hamile olan Y.K'nin bebeği hastanede sezaryenle alındı. Geçimci tutuklandı.

Yaralama

Zonguldak'ta üretici pazarında çıkan kavgada, R.B. (47), kız kardeşi T.A'ya (35) tezgâh yeri veren annesi Ş.B.'yi (65) yumruklayarak yaraladı.

4 KASIM

Tecavüz

Bursa'da iki ayrı cinayet ve tecavüz suçundan hüküm giydikten sonra afla serbest bırakılan C.G. (65) ile arkadaşı S. H. (67), D.A.'ya (14) dört yıl boyunca tecavüz ettikleri gerekçesiyle tutuklandı.

Taciz

Samsun'da bir hafta önce evden kaçan BT.'yi (15) bir eve götürüp tacizde bulundukları öne sürülen İ.Ç. (20) ve R.Ö. (16) gözaltına alındı.

Samsun'da yeğenleri İ.Ö.'ye (11) banyo yaptırıp Tacizde bulundukları öne sürülen A. Ö. (37) ile S. Ö. (35) tutuklandı. Olay İ.Ö.'nün, amcalarının kendisine tacizde bulunduğunu annesine söylemesiyle ortaya çıktı.

Yaralama

Mersin'de eşine şiddet uyguladığı için 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun uyarınca, mahkeme kararıyla evden uzaklaştırılan F. D. (41), eşi K.D.'yi ve oğlu F.D.'yi (15) bıçakladı. Olaya çiftin oğlu V.D. (3) de tanık oldu.

Cinayet

Malatya'da yaklaşık bir ay önce kaybolduğu bildirilen F.S.'nin cesedi, hafriyat dökülen boş bir arazide toprağa gömülü halde bulundu. Polis, kadının ailesinden dört kişiyi gözaltına aldı. F.S.'yi dokuz yıl önce kaçarak evlendiği eşi İ.S.'nin öldürdüğü ortaya çıktı.

5 KASIM

Cinayet

Eskişehir'de evli iki çocuk babası Ö.Y. (29), eşini telefonla rahatsız ettiğini öne sürdüğü E.K.'yi (33) ve olaya müdahale etmek isteyen A.Y.'yi (43) bıçakladı. E.K. hastanede öldü. Ö.Y. teslim oldu.

Taciz

Manisa'da cep telefonuyla, minibüste yanına oturduğu lise öğrencisinin etek altı görüntüsünü çekerek tacizde bulunduğu ileri sürülen M.B. (36) gözaltına alındı.

6 KASIM

Cinayet

Balıkesir'de evi terk edip boşanma davası açan eşi Ş.E.'yi (28) önceki gün pompalı tüfekle yaralayıp eşinin eniştesi H.S.'yi (50) öldüren F.E. (30) teslim oldu.

Konya'da D.A.Ç. (30) birlikte yaşadığı eski karısı H.Ş. (20) ile evde konuşurken yakaladığı A.Ö.'yü (28) bıçaklayarak öldürdü.

7 KASIM

Cinayet

İstanbul'da 10 Ağustos'ta boğazı kesilerek öldürülen Moldova uyruklu I.T.'yi (37), patronu Ö.K.'nin öldürdüğü belirlendi. Ö.K. cinayeti itiraf etti.

9 KASIM

Cinayet

İzmir'de İ.K. (49), üç aydır birlikte yaşadığı A.G.'nin (35) kocası ve kayınbiraderi tarafından öldürüldü. Van'da yaşayan A.G. ile İzmir'de yaşayan İ.K.'nin başkalarıyla evli oldukları, bir buçuk yıl önce telefonda tanıştığı ve birlikte yaşamaya başladığı öne sürüldü.

Yaralama

Muğla'da inşaat işçisi M.S.B. (36), 11 yıldır birlikte yaşadığı S.B.'yi (30) iki çocuğunun gözü önünde bıçak ve baltayla ağır yaraladı.

10 KASIM

Cinayet

Van'da kimliği belirlenemeyen kişiler gece yarısı girdikleri evde uyuyan S.A. (43) ile çocukları S. (19), P. (15), F. (7) ve M.A.'yı (5) taş ve bıçak darbeleriyle öldürdü.

Bursa'da geçtiğimiz temmuz ayında çöp konteynırında bulunan iki kadın bacağının eşinden ayrı yaşayan bir çocuk annesi S.T.'ye (25) ait olduğu ortaya çıktı. Polis, kadının sevgilisi B.T. ile B.T.'nin babasını ve kardeşini gözaltına aldı. B.T., S.T.'yi kendisine ait işyerinde çalışmayı kabul etmediği için öldürdüğünü söyledi.

Konya'da H.T. (17), küs olduğu üvey annesi Zübeyde T.'yi (32) 10 yaşındaki ikiz kardeşlerinin gözü önünde bıçaklayarak öldürdü.

Yaralama

Konya'da bir barda şarkı söyleyen M.E. (36), patronu ile iki bar çalışanının kendisini dövdüklerini söyleyerek şikayetçi oldu.

11 KASIM

Cinayet

Konya'da A.O.A. (41) telefonla yanına çağırdığı S.E.'yi başından vurduktan sonra A.G.A.'yı (55) da evinde öldürdü. A.O.A. intihar girişiminde bulundu.

12 KASIM

Taciz

Anavatan Partisi döneminin eski bakanlarından R.K.Y.'nin, Mersin'in Bozyazı İlçesi'nde gittiği otelde iğne yaptırdığı kadın doktor N.G.'ye Tacizde bulunduğu ileri sürüldü.

Tecavüz

Kocaeli'nde, kaldığı yetiştirme yurdundan ayrıldıktan sonra tecavüze uğradığı ve fuhuşa zorlandığı öne sürülen E.V. (14) polis operasyonuyla kurtarıldı. E.V.'ye tecavüz ettiği ve fuhuşa zorladığı öne sürülen dokuz kişi gözaltına alındı.

13 KASIM

Şüpheli ölüm

İzmir'de beş ay önce anne olan, iki yıllık evli M.E. (24) evinde ölü bulundu. M.E.'nin kocası E.E. (28) karısının kalp kapakçığı rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğünü söyledi.

Yaralama

Konya'da taksici C.İ. (39), arkadaşlarıyla eğlendiği bara gelip kendisini eve çağıran karısı H.İ.'yi (39) bıçakladı.

14 KASIM

Cinayet

Bursa'da birlikte yaşadığı H.C.'nin eski kocasıyla tartışan E.T., el ve ayakları bağlandıktan sonra ağzı koli bandıyla bantlanarak öldürüldü.

15 KASIM

Cinayet - Yaralama

İstanbul'da, polis memuru Z.B., kendisiyle barışmayı kabul etmeyen eşi G.B.'yi elinden yaraladı, yeğeni O.Y.'yi boynundan vurdu. O.Y. öldü, Z.B. gözaltına alındı.

Cinayet

Adapazarı'nda S.A. (39), 15 yıllık eşi E.A.'yı (39) balkon demiriyle döverek öldürdü. Çiftin 13 yaşındaki kızı olaya tanık oldu.

17 KASIM

Yaralama

Konya'da evli olan E.B., (39), sevgilisi S.A.'yı (28) "ilişkilerini karısına söylediği" gerekçesiyle dövdü. S.A. şikayetçi oldu. E.A. aranıyor.

18 KASIM

Şüpheli ölüm

İzmir'de polis memuru arkadaşı A.K.G.'nin (24) beylik tabancasından çıkan kurşunla ölen Ç.Ş.'ye (20) otopsi yapıldı. Yanlışlıkla kendini vurduğu iddia edilen Ç.Ş.'nin Şahin'in bitişik veya bitişiğe yakın atışla vurulmadığı belirlendi.

19 KASIM

Şiddet

İstanbul'da 10 gün önce kaybolan liseli B.A. (14) ile kuzeni D.Y. (15), Bitlis'te bulundu. D.Y., "Annem babam ayrı. Dayımdan şiddet görüyorum. Babamın yanına gitmek için kaçtık" dedi.

Cinayet

Konya'da on yılda üç kız çocuğunu kaçırıp öldürdüğü öne sürülen A.K. (30) yakalandı.

20 KASIM

Yaralama

Sinop'ta K.Ö. bir süredir babasının evinde yaşayan altı buçuk aylık hamile eşi H. Ö.'yü bıçakla ağır yaraladı. K.Ö. gözaltına alındı.

Şüpheli ölüm

Giresun'da dokuz aylık hamile olan F. Ö. (24), İstanbul'da çalışan eşinin eve döndüğü gün tabancayla intihar etti. F. Ö.'nün olay sırasında evde 1.5 yaşındaki çocuğuyla yalnız olduğu öne sürüldü.

21 KASIM

Tecavüz

İzmir'de otomobillerine aldıkları üniversite öğrencisi E.E.'yi (23) dövüp tecavüz ettikleri öne sürülen iki kişi tutuklandı.

22 KASIM

Şüpheli ölüm

Çorum'da polis memuru eşi M.S. (30) ile tartışan R.S.'nin (29), kocasının beylik silahıyla kendini vurduğu öne sürüldü.

Yaralama

Kocaeli'nde Y.Ö, karısı D.Ö.'yü dövdü. D.Ö.'nün şikâyeti üzerine gözaltına alınan Y.Ö. tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Malatya'da Ö.A. (44) tartıştığı kızı H.A.'yı (15) bacaklarına kaynak su dökerek yaktı. Olay sırasında alkollü olan Ö.A. tutuklandı.

21 KASIM

Şüpheli ölüm

Ankara'da E.K. (28) evinde ölü bulundu. E.K.'nin kocası E.K. (46) sabah karısını uyandıramadığını söyledi. Komşuları ise E.K.'nin karısını sık sık dövdüğünü, E.K.'nin iki gündür sokağa çıkmamasından şüphelenip kapıyı çaldıklarını ancak yanıt alamadıklarını söylediler.

23 KASIM

Yaralama

Maltepe'de karısı G.Ö.'yü evde bir başka erkekle bulan G.Ö., her ikisini de dövdü. Komşusuna telefon edip ip getirmesini istedi. D.Ç.'yi iple bağlayıp sokakta sürükleyerek ormana götürdü; ağaca bağlayıp taşla dövdü. Polis dayak yiyen D.Ç. ile sevgilisi G.Ö.'yü gözaltına aldı. D.Ç.'ye ip götüren komşusu, polise, "Benden ip istedi ben de götürdüm, sonra da adamı ağaca bağladı. 'İster vur ister öldür ama ben karışmam' dedim" dedi. İki kişiyi döven G.Ö. ise ifadesinin ardından serbest bırakıldı.

İstanbul'da T.D. (39), boşanmak isteyen karısı F.D.'yi sokakta yüzünden ve göğsünden bıçakladı.

Cinayet

Adana Ceyhan Mercimek Yarı Açık Cezaevi'nden izinli olarak bayram tatiline çıkan B.Ö. (37), barışma teklifini reddeden eski karısı B.Z.'yi (32) av tüfeğiyle öldürdü. Cinayete çiftin üç çocuğu da tanık oldu.

24 KASIM

Tecavüz

İzmir'de M.C.B. (20), F.D.Ü.'ye (16) tecavüz ettiği gerekçesiyle tutuklandı.

Trabzon'da, Ö.G. (33) dokuz yıldır birlikte yaşadığı N.T.'yi (27) silahla tehdit ettikten sonra dövüp tecavüz etti. Ö.G., N.T.'nin şikayeti üzerine tutuklandı.

Taciz

İzmir'de üniversite öğrencisi G.Ç. ile N.İ.'ye kampus içinde tacizde bulunan inşaat işçisi İlyas A. yakalandı.

Taciz

Bursa'da bir hastanede güvenlik görevlisi olarak çalışan R.G. (22) mesai arkadaşı N.Y.'ye (21) cep telefonu ve internet mesajlarıyla tacizde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Yaralama

İstanbul'da H.Y. (32), işyeri sahibi S.A.'yı (34), bıçakladıktan sonra gasp etti.

25 KASIM

Yaralama

Bursa'da marketten alkol almak isteyen bir kişi marketi işleten E.T.'yi (33) bıçakladıktan sonra gasp etti.

26 KASIM

Taciz

Bursa'da, C.Y. (25), kendisiyle evlenmek istemeyen sözlüsü T.Ö.'nün yerine T.Ö.'nün kızkardeşi P.Ö.'yü (13) kaçırdı. Jandarma, C.Y.'yi Gölcük'te yakalayıp P.Ö.'yü ailesine teslim etti. C.Y., "küçük yaşta kız çocuğunu zorla kaçırmak ve alıkoymak, cinsel istismar" suçlarından gözaltına alındı.

27 KASIM

Yaralama

Çorum'da İ. Y. (60) karısı S.Y.'yi (40) evde bir başka erkekle yakalayınca hem eşini hem de yanındaki E.S.'yi bıçakladı.

Taciz

Gaziantep'te kendisini kaloriferci olarak tanıtarak girdiği evde 11 yaşındaki kız çocuğuna Tacizde bulunan Y.P. tutuklandı.

29 KASIM

Tecavüz

İzmir'de A.Ç. (31), arkadaşının üvey kızı B.E.'yi (16) para karşılığında üç kişiyle birlikte olmaya zorladı. Kız çocuğuna tecavüz eden üç kişi gözaltına alındı.

Cinayet

Bursa'da dört aylık hamile sevgilisi L.A.'yı (28) öldürüp 1.5 yaşındaki çocuğu G.'yi de kaçırdığı öne sürülen İ.A. tutuklandı. İ.A. L.A.'yı kendisinden ayrılmayı kabul etmediği için öldürdüğünü öne sürdü.

Aydın'da İngiltere vatandaşı C.J.C. (40) Rus eşi J.C.'yi (35) öldürdü. İki gün sonra polise teslim olan zanlı, olayı tam hatırlamadığını anlattı.

30 KASIM

Taciz

Eskişehir'de T.K. (39), marketten dönen H.S.'yi (35) zorla boş bir arsaya götürüp Tacizde bulunduğu gerekçesiyle, H.S.'nin şikayeti üzerine tutuklandı.

Yaralama

Şanlıurfa'da S.Ç. (11), annesini, kız kardeşini ve kendisini döven babası E.Ç.'yi tabancayla yaraladı. S.Ç., ifade verdikten sonra serbest bırakıldı.

Şanlıurfa'da C.K. (23), bir çocuk annesi kızkardeşi G.A.'yı (21) "töreye aykırı davrandığı" gerekçesiyle öldürmek istedi. C.K. beş kez ateş ettiği G.A.'yı, öldüğünü sanarak dere yatağına attı. G.A. hastanede koruma altına alındı. G.A.'nın Gaziantep'teki kocası H.A., karısını kendisini aldattığı için babasının evine götürdüğünü söyledi.

Samsun'da T.Ş., birlikte içki içtiği eski karısı A.K.'yi (31) bıçakla yaralayıp kaçtı.

Yargılama Süreci

1 KASIM

Taciz

Samsun'da dokuz yaşındaki bir kız çocuğunu evinde taciz ettiği iddiasıyla dokuz aydır tutuklu bulunan ve 17 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan B.S, mahkemede suçlamaları reddetti. Mahkeme A.A.'nın ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan rapor istedi.

5 KASIM

Taciz

Metris Cezaevi'nde işkence ile öldürüldüğü iddia edilen Engin Çeber'in davasında, kız kardeşi Ş.T.'yi elle taciz ettiği iddia edilen sanık infaz koruma memuru S.G.'nin midesine yumruk attığı gerekçesiyle Avukat Nazan Yaman'a dava açıldı.

Tecavüz

Samsun'da iki yıl önce eski sevgilisi S.G.'yi (17)kaçırıp minibüste tecavüz etmeye kalkıştığı öne sürülen S.B.'nin (23) 39 yıla kadar hapsi istendi.

12 KASIM

Cinayet

Adana'da eşinden boşandıktan sonra başkasından hamile kalarak kürtaj yaptırdığını öne sürdüğü ablası H.P.'yi (25) öldürmekle suçlanan M.B.'nin (23) yargılanmasına başlandı. M.B. yakalandıktan sonra ablasını aile kararı ile öldürdüğünü söylemişti.

18 KASIM

Cinayet

Yargıtay, Adana'da kızkardeşi T.Ç.'nin (22) evlenmek için kaçtığı C.M.Ç.'yi (35) öldüren V.K.Ç.'ye (27) verilen 25 yıl hapis cezasını bozdu. Yargıtay, sanığın 'töre saikiyle' cinayet işlendiğine kanaat getirip, yeniden yargılanması gerektiğine karar verdi.

Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi, eşinden ayrıldıktan sonra tek başına yaşamaya başlayan ablası H.S.'yi para karşılığında erkeklerle birlikte olduğu iddiasıyla öldüren A.S.'yi önce müebbet hapse mahkum etti. Ardından tahrik ve iyi hal hükümlerini uygulayarak cezayı 20 yıla indirdi.

25 KASIM

Taciz

Muğla'da ilköğretim okulu öğretmeni İ.Ç., 2007'de, 11 yaşındaki kız öğrencisine Tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklandı.