Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, geçtiğimiz günlerde Nurgül Yeşilçay ve kadınları hedef alan söylemleri nedeniyle Erkan Petekkaya hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Petekkaya'nın, "Biz bu kadının yaptığı bütün pisliklere kadın olduğu için tamam mı diyelim? Gazetelerin üçüncü sayfaları yıllardır kocası evden çıktıktan sonra içeriye erkek alan kadınların cinayetleriyle dolu abla! Bunları mı söyleyelim? Söylemiyoruz çünkü bu çok hassas bir konu" sözleri hakkında suç duyurusunda bulunan kadınlar, bu söylemlerle kadına yönelik şiddetin meşrulaştırıldığına işaret etti. 

'BU ZİHNİYET İKTİDARIN YAKLAŞIMLARINDAN KAYNAKLANIYOR'

Kadınların eşit bireyler olma yolunda gösterdikleri her çabanın erkekler ve erkek egemen sistem tarafından şiddetle bastırıldığını açıklayan kadınlar, Erkan Petekkaya için, "Aktör olan bu kişi işi ve niteliği gereği kitlelere hitap eden ve onları yönlendiren, kitlelerce takip edilen ve kitleleri etkileme gücü olan bir şahsiyettir. Haliyle kadınların onur ve haysiyetini aşağılamaya yönelik bu tavrı aynı zamanda çok sayıda kişiyi olumsuz yönde etkileyecek, ayrımcı zihniyetin meşrulaşmasına ve yaygınlaşmasına zemin hazırlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu. Platform, kadına yönelik bu ayrımcı bakışın iktidarın yaklaşımlarından kaynaklandığına işaret etti. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE CEDAW HATIRLATILDI

Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler dikkate alındığında Avrupa İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, İstanbul Sözleşmesi, Birleşmiş Milletler Kadınlara Yönelik Şiddetin Önlenmesi Bildirgesi, Kadınlara Yönelik Her türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi ve yerel mevzuatlar uyarınca kadına yönelik şiddetin önlenmesi için devletin gerekli önlemleri aması gerektiği, ancak bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi belirtildi. Platform, Erkan Petekkaya'nın TCK'nin 125, 130 ve 216. maddelerinde düzenlenen suçları işlediğine işaret ederek, Petekkaya'nın "Hakaret, kişinin hatırasına hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama" suçlarından dolayı cezalandırılmasını istedi.

(Kaynak: DİHA)