(GAZETECİLER.COM) Ünlü roman yazarı Elif Şafak, Habertürk ekranlarında Balçiçek İlter'e konuk oldu. Gündemdeki tartışmaları yorumlayan ünlü yazar kredi kartı reklamında oynamasından dolayı aldığı eleştirilere de yanıt verdi.

 

"BİR EDEBİYATÇI OLARAK ROL MODELİ OLMAK İSTEDİM"

Bir roman yazarı olarak kredi reklamlarında rol aldığı için popüler kültür eleştirileri alan Elif Şafak, kendini "bir edebiyatçı olarak rol modeli olmak istedim" diyerek savundu. Şafak, yazar kimliğine vurgu eleştiriler için "edebiyat bir sırça köşk değildir" diyerek yanıtladı.

 

"ELİT KESİM NE YAPARSAN YAP ELEŞTİRİYOR ZATEN"

"Elit kesim içindeki adacıklar da var, ne yaparsan yap eleştiriyorlar zaten. Yeni olan farklı olan denenmemiş olan her şeye aynı tepkiler veriliyor Türkiye'de. Ben o tepkilere çok da kulak vermiyorum. Ama okurlardan gelen eleştirilere büyük önem veriyorum. Ben bu reklamın mesajını sevdim. Dünyaya tıpkı reklamdaki gibi insanların da iki kanatla geldiğini düşünüyorum. Hepimiz dünyaya kanatlarla geldik, yeteneklerle geldik, kişisel kabiliyetlerle geldik, uçabiliriz... Bunu teşvik edebiliriz... Bence bu ülkede edebiyatçıların rol modeli olarak gösterilmesi önemli bir şeydir. Bir sporcunun rol modeli olarak gösterilmesi önemli bir şeydir. Bir heykeltıraşın, bir müzisyenin, ressamın... Buna edebiyatçılar da dahildir. Edebiyatçılar diğer sanatçılardan daha öte varlıklar değiller. Edebiyat bir sırça köşk değil. Sadece bireysel yeteneklerin teşvik edilmesi gerekiyor. Ben bir edebiyatçı olarak rol model olmak istedim."

 

KÜRTAJ YASAĞI ÇOK SAYIDA KADIN ÖLÜMLERİNE YOL AÇACAKTIR

Elif Şafak gündemdeki kürtaj tartışmasına da katılırken, yasaklanmaması gerektiğini savundu. Şafak, kürtaj yasağının merdiven altı uygulamalar sonucu çok sayıda kadın ölümüne neden olacağına vurgu yaptı.

 

"Birçok alanda yaşadığımız sorunu burada da yaşıyoruz. Çok çabuk kutuplaşıyoruz. Çok hırçın söylemler çıkarabiliyoruz. Daha yapıcı daha sakin konuşmamız lazım. Özellikle biz kadınların daha çok konuşmamız lazım. Hiçbir kadının durup dururken bu konuyu hafife alarak kürtaj olacağını zannetmiyorum. Kürtaj yasaklanırsa, kürtaj imkansızlaştırılırsa ben birçok kadının bundan çok zarar göreceğini düşünüyorum. Çünkü kürtajın yeraltına inmesine sebep olacak bir yasak. Özellikle Türkiye'deki gibi kadına yönelik şiddetin çok yaşandığı, tecavüzlerin çok yaşandığı, ensestin yaşandığı ve henüz konuşulamadığı bir ülkede birçok kadının kürtajı ne sebeplerle olmaları gerektiğini dahi bilmiyoruz. Bu kadınlar için yolu tıkamak, kapıları kapatmak demek bu anlama geliyor. Parası, imkanları olanlar yurtdışına çıkıp kürtaj olup dönecekler ama böyle bir imkanı olmayan ve zaten nice zorluklar yaşayan birçok kadın, birçok kızkardeşimiz, birçok genç kız ehil olmayan, steril, hijyenik olmayan, tıbbın ulaşım alanının dışındaki yerlere gitmeye başlayacaklar. Belki canlarından olacaklar, belki ömür boyu çekecekleri fiziksel rahatsızlıklar kalacak onlarda. Onun için bence böyle bir şeye sebep olunmamasıdır doğru olan. Kürtajın yasaklanmasından da imkansızlaştırılmasından da oldukça endişe duyuyorum. Kürtajı yasaklamak kadınları çok zor durumda bırakacak."